تاثیر روش های خاک ورزی بر شاخص های انرژی در شرایط دیم در منطقه فراهان (اراک)

Publish Year: 1398
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: Persian
View: 531

متن کامل این Paper منتشر نشده است و فقط به صورت چکیده یا چکیده مبسوط در پایگاه موجود می باشد.
توضیح: معمولا کلیه مقالاتی که کمتر از ۵ صفحه باشند در پایگاه سیویلیکا اصل Paper (فول تکست) محسوب نمی شوند و فقط کاربران عضو بدون کسر اعتبار می توانند فایل آنها را دریافت نمایند.

  • Certificate
  • من نویسنده این مقاله هستم

این Paper در بخشهای موضوعی زیر دسته بندی شده است:

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این Paper:

شناسه ملی سند علمی:

NCAMEM12_227

تاریخ نمایه سازی: 7 فروردین 1399

Abstract:

با توجه به نیاز روزافزون جامعه به مواد غذایی و عدم امکان افزایش سطح زیرکشت، توجه به مقوله افزایش راندمان در واحد سطح امری ضروری به نظر می رسد. لذا در دهه های اخیر خاک ورزی حفاظتی بعنوان روشی جدید با رویکرد حفاظت از محیط زیست جهت مدیریت بهتر از منابع آب و خاک معرفی و مورد استفاده قرار گرفته است. به منظور بررسی تاثیر روش های خاک ورزی حفاظتی بر روی شاخص های انرژی و عملکرد محصول گندم در منطقه فراهان استان مرکزی، مطالعه ای بر پایه طرح بلوک های کامل تصادفی با 4 تیمار در 3 تکرار انجام گردید. تیمارهای آزمایش شامل روش مرسوم (T1)، استفاده از گاوآهن مرکب (T2)، استفاده از چیزل- پکر (T3) و روش کشت مستقیم (T4) بود. در اواسط مهرماه عملیات آماده سازی زمین بر اساس تیمارهای آزمایش در قطعه زمینی که سال قبل به کشت گندم دیم اختصاص داده شده بود، اجرا شد. نتایج بدست آمده نشان داد که تاثیر روش های خاک ورزی حفاظتی بر روی عملکرد گندم معنی دار نمی باشد. بیشترین مصرف انرژی در روش خاک ورزی مرسوم با مقدار 13963 مگاژول بر هر هکتار و کمترین مصرف انرژی در روش بدون شخم با مقدار 7787 مگاژول بر هر هکتار گزارش گردید. بر اساس نتایج این پژوهش کمترین و بیشترین بهره وری انرژی، با مقادیر 0/07 کیلوگرم بر مگاژول و 0/13 کیلوگرم بر مگاژول به ترتیب مربوط به روش های مرسوم و کشت مستقیم بوده است. در پایان با توجه به مزایای روش کشت مستقیم و نتایج این آزمایش (کاهش مصرف انرژی و هزینه ها)، استفاده از این روش به منظور تولید گندم دیم توصیه می شود.

Keywords:

Authors

ابوالفضل هدایتی پور

دانشجوی دکتری مهندسی مکانیزاسیون کشاورزی دانشگاه شهید چمران اهواز ومرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان مرکزی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، اراک، ایران

محسن سلیمانی

استادیار گروه بیوسیستم دانشگاه شهید چمران اهواز

عباس عساکره

استادیار گروه بیوسیستم دانشگاه شهید چمران اهواز