CIVILICA We Respect the Science
(ناشر تخصصی کنفرانسهای کشور / شماره مجوز انتشارات از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی: ۸۹۷۱)

تحلیل علم سنجی تولیدات علمی در حوزه تمدن اسلامی

عنوان مقاله: تحلیل علم سنجی تولیدات علمی در حوزه تمدن اسلامی
شناسه ملی مقاله: JR_STIM-5-3_002
منتشر شده در شماره 3 دوره 5 فصل در سال 1398
مشخصات نویسندگان مقاله:

علی شرفی - دانشجوی دکترای مدیریت اطلاعات و دانش، گروه علم اطلاعات و دانش شناسی، دانشگاه تهران؛ کارشناس ارشد کتابخانه مرکزی دانشگاه شاهد، تهران، ایران.
علی شقاقی - کارشناس ارشد علم سنجی، گروه علم اطلاعات و دانش شناسی، دانشگاه شاهد؛ کارشناس نهاد کتابخانه های عمومی کشور، تهران، ایران.
محمدرضا پاشنگ - کارشناس ارشد، گروه علم اطلاعات و دانش شناسی، کتابخانه مرکزی، دانشگاه شاهد، تهران، ایران.

خلاصه مقاله:
هدف: هدف این پژوهش تحلیل علم­ سنجی تولیدات علمی حوزه تمدن اسلامی در پایگاه وب ­آو ­ساینس است. روش­شناسی: این پژوهش از نوع کاربردی و با رویکرد علم­ سنجی انجام شد. جامعه آماری پژوهش شامل تمامی تولیدات علمی نمایه ­شده (337 عنوان) در پایگاه وب ­آو ­ساینس از سال 1986-2018 است. ابزار گردآوری اطلاعات نیز یاداشت­ برداری و ابزار تجزیه و تحلیل اطلاعات نرم افزارهای وس­ویوور، هیس سایت و اکسل می باشد. یافته­ ها: روند انتشار مقاله­ ها با کمی نوسان در سال­های مختلف صعودی بوده و بیشترین موضوع­ های مقاله ها به ترتیب در حوزه های موضوعی علوم سیاسی، مذهب و جامعه­ شناسی است. همچنین کشورهای آمریکا، ترکیه، انگلیس و مالزی و دانشگاه های باریلان، کلمبیا و آنکارا و مجله­ پژوهش صلح­ بیشترین انتشار و استناد تولیدات علمی را داشته­ اند. علاوه بر این یافته­ ها نشان داد که جاناتان فاکس بیشترین انتشار مقاله را در میان نویسندگان داشته­ ولی همکاری استنادی نویسندگان کشورها و سازمان­ ها درکل کمتر است و شبکه هم رخدادی کلیدواژه­ ها نیز پراکندگی بیشتری داشته و کلیدواژه­ های اسلام و تمدن اسلامی بیشترین هم رخدادی را به خود اختصاص داده­اند. نتیجه­ گیری: استنادهای محلی به تولیدات علمی بسیار پایین­ تر از استنادهای جهانی بوده و همکاری علمی کشورها، سازمان­ ها و نویسندگان نیز پایین است. لذا، سیاست گذاران تمدن اسلامی در کشورهای مختلف بویژه کشورهای مسلمان باید به تقویت و بهبود همکاری­ های علمی در سطح محلی و بین المللی پرداخته و انگیزه­ های لازم برای افزایش تولیدات علمی و همکاری ­های علمی را در بین نویسندگان، کشورها و سازمان­ ها ایجاد کنند.

کلمات کلیدی:
اسلام, تمدن اسلامی, علم سنجی, استناد, هم استنادی, هم تالیفی, هم رخدادی

صفحه اختصاصی مقاله و دریافت فایل کامل: https://civilica.com/doc/1015962/