CIVILICA We Respect the Science
(ناشر تخصصی کنفرانسهای کشور / شماره مجوز انتشارات از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی: ۸۹۷۱)

محور مقاله: حاصلخیزی خاک، تغذیه گیاه و کشت گلخانه ای- تاثیر تلقیح میکروبی بر شاخص های رشد و جذب برخی عناصر غذایی پرمصرف در گیاه ذرت (.Zea mays L)

عنوان مقاله: محور مقاله: حاصلخیزی خاک، تغذیه گیاه و کشت گلخانه ای- تاثیر تلقیح میکروبی بر شاخص های رشد و جذب برخی عناصر غذایی پرمصرف در گیاه ذرت (.Zea mays L)
شناسه ملی مقاله: SSCI16_241
منتشر شده در شانزدهمین کنگره علوم خاک ایران در سال 1398
مشخصات نویسندگان مقاله:

ساناز اشرفی سعیدلو - دانشجوی دکتری گروه علوم خاک دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه
عباس صمدی - استاد گروه علوم خاک دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه
میرحسن رسولی صدقیانی - استاد گروه علوم خاک دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه
محسن برین - استادیار گروه علوم خاک دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه
ابراهیم سپهر - دانشیار گروه علوم خاک دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه

خلاصه مقاله:
به منظور بررسی تاثیر تلقیح میکروبی بر شاخص های رشد ذرت و نیز میزان جذب عناصر غذایی، آزمایشی در شرایط گلخانه ای به مدت65 روز اجرا گردید. تیمار آزمایشی شامل تلقیح میکروبی (باکتری (Pseudomonas fluorescens)، قارچ (Cont(+), Aspergillus niger) (بدونتلقیح با حضور پتاسیم برابر با توصیه کودی) و (-)Cont (بدون تلقیح و بدون استفاده از پتاسیم)) بود. در پایان دوره رشد، برخی شاخص های رشدگیاه و غلظت عناصر غذایی در اندام هوایی و ریشه گیاه اندازه گیری شد. نتایج حاکی از تاثیر معنی دار تلقیح میکروبی بر شاخص های رشد گیاهی وغلظت عناصر غذایی در اندام های هوایی و ریشه بود. بیشترین ارتفاع بوته (55 / 54 سانتیمتر) و قطر ساقه (642 / 0 سانتیمتر) مربوط به شرایطتلقیح باکتریایی بود که نسبت به تیمار (-)Cont ، به ترتیب 19 / 18 و 22 / 18 درصد افزایش داشت. وزن خشک اندام هوایی گیاه ذرت نیز در شرایطتلقیح باکتری به ترتیب 80 / 1 و 41 / 1، و در شرایط تلقیح قارچی به ترتیب 54 / 1 و 20 / 1 برابر در مقایسه با تیمارهای (-)Cont و (+)Cont بیشتر بود. تاثیر تلقیح باکتری بر غلظت فسفر اندام هوایی بیشتر از تلقیح قارچی بود. به طوریکه مقدار فسفر در این تیمار 25 / 18 درصد بیش از تلقیح قارچیبود. چنین استنباط می شود که تلقیح میکروبی از طریق تاثیر بر قابلیت دسترسی و جذب عناصر غذایی، باعث بهبود شاخص های رشد ذرتمی شود. لذا استفاده از سویه های موثر در انحلال عناصر غذایی، قابلیت استفاده عناصر غذایی مورد نیاز گیاه را افزایش داده و باعث بهبود رشد آنمی گردد.

کلمات کلیدی:
میکروارگانیسم های حل کننده سیلیکات، عملکرد گیاه، کشاورزی پایدار، سودوموناس فلورسنس، آسپرژیلوس نایجز

صفحه اختصاصی مقاله و دریافت فایل کامل: https://civilica.com/doc/1026812/