پهنه بندی توسعه کارست سطحی در توده آهکی بیستون با استفاده از مدل منطق فازی

Publish Year: 1398
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: Persian
View: 683

This Paper With 18 Page And PDF Format Ready To Download

  • Certificate
  • من نویسنده این مقاله هستم

این Paper در بخشهای موضوعی زیر دسته بندی شده است:

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این Paper:

شناسه ملی سند علمی:

JR_GPS-9-32_006

تاریخ نمایه سازی: 29 شهریور 1399

Abstract:

توده آهکی بیستون در شمال و شمال­شرقی استان کرمانشاه و در واحد ساختمانی زاگرس مرتفع قرار دارد. با توجه به گستردگی، خلوص و ضخامت سازند آهکی بیستون، تراکم بالای گسل­ها، درزه و شکاف، اختلاف ارتفاع بالا و همچنین وجود شرایط اقلیمی مناسب، لندفرم­های کارستی توسعه یافته­ای در این توده شکل گرفته است. هدف این پژوهشپهنه­بندی توسعه کارست­سطحی در توده آهکی بیستون با استفاده از مدل منطق­فازی می­باشد.در مجموع نه عامل سنگ­شناسی، فاصله از گسل، ارتفاع، بارش، دما، خاک، کاربری (پوشش­گیاهی)، شیب و جهت شیب به عنوان متغیرهای مستقل در فرایند کارست­زایی و توسعه آن و همچنین شکل­گیری ژئومورفولوژی کارست در منطقه مورد بررسی، دخیل می­باشند. از آنجایی که ژئومورفولوژی کارست بر میزان شارژ و ویژگی­های کمی و کیفی آبخوان­های کارستی و بررسی میزان آسیب­پذیری آنها، تاثیر بسزایی دارد، تهیه نقشه توسعه­یافتگی سطحی کارست و میزان تاثیر عوامل مختلف در نفوذپذیری سازندها، لازم و ضروری می­باشد. از مدل منطق­فازی (عملگر گاما) به منظور تحقق این هدف، استفاده شده­است. براساس نتایج حاصله، توده بیستون به لحاظ پهنه­بندی توسعه کارست­سطحی به چهار منطقه فاقد کارست، کارست با توسعه کم، کارست با توسعه متوسط و مناطق توسعه­یافته کارستی تقسیم گردید. ارزیابی نقشه پهنه­بندی حاصله با فروچاله­ها و پولیه­های کارستی، حاکی از دقت بالا و کارایی مطلوب این مدل در ارزیابی توسعه کارست­سطحی می­باشد؛ همچنین، تلفیق لایه­های اطلاعاتی، نقش موثر سنگ­شناسی (سازند بیستون) را در فرایند توسعهیافتگی کارست نشان می­دهد.

Authors

علی دسترنج

استادیار بخش تحقیقات حفاظت خاک و آبخیزداری، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضوی-سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، مشهد

احمد نوحه گر

گروه برنامه ریزی محیط زیست، دانشکده محیط زیست، دانشگاه تهران، تهران

آرش ملکیان

استادیار دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تهران، تهران.

حمید غلامی

استادیار دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه هرمزگان، هرمزگان

مراجع و منابع این Paper:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :