بررسی مفهوم نظرگاه در باغ های ایرانی؛ با مقایسه تطبیقی نظرگاه در باغ های حکومتی (باغ فین کاشان و شازده ماهان کرمان) و نظرگاه در باغ مزارها (خواجه ربیع مشهد و قدمگاه نیشابور)

Publish Year: 1399
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: Persian
View: 1,235

This Paper With 18 Page And PDF Format Ready To Download

  • Certificate
  • من نویسنده این مقاله هستم

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این Paper:

شناسه ملی سند علمی:

IRCIVIL04_119

تاریخ نمایه سازی: 27 تیر 1399

Abstract:

«نظرگاه» در باغ را می توان از دو جنبه کالبدی و ادراکات حسی بررسی کرد. بنابراین نظرگاه یکی از کیفیت های فضایی ذهنی است که نمود عینی کالبدی هم دارد. نظرگاه می تواند باعث ارتباط موثرتر ناظر و باغ شود. هدف از این نوشتار، پس از شناخت اجمالی هندسه و عناصر معماری و منظر باغ های ایرانی، بررسی مفهوم و شأن نظرگاه در باغ ایرانی است. بعد از آن، به گونه های مختلف نظرگاه و اصول شکل گیری آن در باغ ایرانی پرداخته می شود. در نهایت نظرگاه در باغ های حکومتی و باغ مزارها با مقایسه تطبیقی نمونه های موردی تحلیل می شود تا ویژگی های نظرگاه در این دو نوع کارکرد از باغ ایرانی مشخص شود. روش تحقیق این پژوهش توصیفی – تحلیلی است که منابع آن به روش کتابخانه ای جمع آوری شده است. لازم به ذکر است که مبنای تحلیل محتوایی نمونه های موردی همان اصول اتصال و جدایی باغ و نظرگاه می باشد. در نهایت می توان گفت که دیده شدن مزار در باغ مزارها مبنای اصلی در طرح این نوع باغ هاست در حالیکه در باغ های حکومتی قرارگیری جایگاه ناظر در باغ اهمیت ویژه ای دارد.

Keywords:

باغ ایرانی , نظرگاه در باغ ایرانی , نظرگاه در باغ , حکومتی (کوشک) – نظرگاه در باغ مزار , باغ فین کاشان , باغ شازده ماهان کرمان , باغ قدمگاه نیشابور , باغ خواجه ربیع مشهد

Authors

علیرضا وثوق

دانشجوی کارشناسی ارشد گروه معماری، دانشکده هنر و معماری، دانشگاه خیام، مشهد، ایران

علی محمد سلامت

دانشجوی کارشناسی ارشد گروه معماری، دانشکده هنر و معماری، دانشگاه خیام، مشهد، ایران