CIVILICA We Respect the Science
(ناشر تخصصی کنفرانسهای کشور / شماره مجوز انتشارات از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی: ۸۹۷۱)

بررسی تاثیر کاربرد تلفیقی کودهای زیستی و شیمیایی نیتروژن در روش های کاشت متفاوت بر عملکرد و اجزای عملکرد کلزا (Brassica napus L.)

عنوان مقاله: بررسی تاثیر کاربرد تلفیقی کودهای زیستی و شیمیایی نیتروژن در روش های کاشت متفاوت بر عملکرد و اجزای عملکرد کلزا (Brassica napus L.)
شناسه ملی مقاله: JR_JCI-22-2_009
منتشر شده در شماره 2 دوره 22 فصل در سال 1399
مشخصات نویسندگان مقاله:

فیروزه اولاد عسکری - دانش آموخته کارشناسی ارشد، گروه زراعت، واحد اهواز، دانشگاه آزاداسلامی، اهواز، ایران.
مانی مجدم - استادیار، گروه زراعت، واحد اهواز، دانشگاه آزاداسلامی، اهواز، ایران.
تیمور بابایی نژاد - استادیار، گروه خاک شناسی، واحد اهواز، دانشگاه آزاد اسلامی، اهواز، ایران.

خلاصه مقاله:
کودهای بیولوژیک از جمله نهاده های طبیعی هستند که می توانند به عنوان مکمل یا جایگزین کودهای شیمیایی در کشاورزی پایدار به کار برده شوند. این آزمایش به صورت کرت های خردشده در قالب طرح آماری بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار در سال زراعی 98-1397 در استان خوزستان اجرا شد. سه روش مختلف کاشت کرتی (به صورت دست پاش)، کرتی خطی و جوی و پشته-ای در کرت های اصلی و سه سطح کاربرد 100درصد کود اوره، 70 درصد کود اوره باضافه 100 گرم ازتوباکتر، 50 درصد کود اوره باضافه 100 گرم ازتوباکتر در کرت های فرعی مقایسه گردید. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که کاربرد تلفیقی کود اوره باضافه ازتوباکتر و روش کاشت تاثیر معنی دار بر تعداد خورجین در بوته، تعداد دانه در خورجین، عملکرد دانه، درصد پروتئین، عملکرد پروتئین و عملکرد روغن داشت. مصرف70 درصد کود اوره باضافه ازتوباکتر به طور معنی دار موجب افزایش عملکرد روغن کلزا شد ولی با تیمار 100 درصد اوره در یک کلاس قرار گرفت. اثر متقابل روش کاشت و تلفیق اوره و ازتوباکتر اثر معنی دار بر عملکرد دانه و عملکرد بیولوژیک داشت. مناسب ترین عملکرد دانه از نظر کاهش مصرف کود روش کاشت جوی و پشته و 70 درصد اوره همراه با کاربرد ازتوباکتر حاصل شد. در این پژوهش، با توجه به صرفه جویی 25 درصدی در مصرف کود شیمیایی نیتروژن علاوه بر افزایش 33% خصوصیات کیفی کلزا موجب کاهش 30 درصدی در هزینه های انجام شده گردید که از لحاظ اقتصادی مقرون به صرفه و قابل توصیه است.

کلمات کلیدی:
ازتوباکتر, تعداد دانه در خورجین, جوی و پشته, درصد پروتئین, عملکرد روغن

صفحه اختصاصی مقاله و دریافت فایل کامل: https://civilica.com/doc/1035851/