CIVILICA We Respect the Science
(ناشر تخصصی کنفرانسهای کشور / شماره مجوز انتشارات از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی: ۸۹۷۱)

بررسی تطبیقی دو نقاشی با موضوع تعزیه خوانی عاشورا مربوط به دوره قاجار و پهلوی (مطالعه موردی: پرده تعزیه حسینیه قنادهای سبزوار و نقاشی موجود درموزه آستان قدس رضوی)

عنوان مقاله: بررسی تطبیقی دو نقاشی با موضوع تعزیه خوانی عاشورا مربوط به دوره قاجار و پهلوی (مطالعه موردی: پرده تعزیه حسینیه قنادهای سبزوار و نقاشی موجود درموزه آستان قدس رضوی)
شناسه ملی مقاله: JELVEH01_293
منتشر شده در همایش ملی جلوه های هنر ایرانی اسلامی در فرهنگ،علوم و اسناد در سال 1397
مشخصات نویسندگان مقاله:

اعظم فریمانه - دانشجوی کارشناسی ارشد، پژوهش هنر، موسسه آموزش عالی فردوس مشهد
داوود شادلو - استادیارموسسه آموزش عالی فردوس مشهد

خلاصه مقاله:
عاشورا یکی ازمهم ترین وقایع مذهبی شیعیان است که تاثیرگسترده ای درآداب و رسوم، سنن وسوگواری های شیعیان دارد و این تاثیر مبتنی بر ویژگی های بزرگی است که یکی از مهم ترین این ویژگی ها، مراسم پرده خوانی است، نمایش سیره اولیا و خیره سری اشقیا از ابتدا با سرودن اشعار مذهبی در کوچه و برزن آغاز شد و پرده داران تعزیه معمولا صحنه هایی از حوادثی که روی پرده نقش شده را با صدایی رسا وآهنگین نقل می کنند. هدف از این پژوهش سبک شناسی و تطبیق پرده های تعزیه خوانی از لحاظ فرم و محتوا با بررسی نمونه های موردی می باشد. پژوهش حاضر به روش توصیفی- تحلیلی بوده و ابزار گردآوری اطلاعات به روش کتابخانه ای و میدانی می باشد. در این راستا نگارنده با توجه به تاریخچه نقاشی قهوه خانه ای که متاثر از مناسبات و تحولات فرهنگی و هنری عصر قاجار می باشد، به بررسی فرم و محتوای نقاشی تعزیه خوانی عاشورایی موجود در موزه آستان قدس رضوی مشهد و حسینیه قنادهای سبزوار می پردازد. با بررسی های بدست آمده می توان نتیجه گرفت که فرم نقاشی درپرده تعزیه خوانی حسینیه قنادها ، به صورت قلم کاری شده و به سبک نقاشی عامیانه و پرده نقاشی موزه آستان قدس رضوی مشهد به شیوه مقامی و سبک نقاشی های درباری دوره قاجار ترسیم شده است

کلمات کلیدی:
نقاشی تعزیه خوانی، حسینیه قنادها، نقاشی موزه آستان قدس

صفحه اختصاصی مقاله و دریافت فایل کامل: https://civilica.com/doc/1042536/