بررسی پدیده پرش هیدرولیکی در جریان غلیظ

نوع محتوی: طرح پژوهشی
Language: Persian
Document ID: R-1047497
Publish: 7 October 2018
دسته بندی علمی: مهندسی آب و هیدرولوژی
View: 248
Pages: 151
Publish Year: 1389

نسخه کامل Research منتشر نشده است و در دسترس نیست.

  • من نویسنده این مقاله هستم

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این Research:

پیش گفتار Research

جریان غلیظ یک حرکت نسبی است که بین دو لایة سیال که حتی دارای اختلاف کمی در چگالی هستند ایجاد می‌گردد. در انتهای قرن نوزدهم، دانشمندان سوییسی اشاره نمودند که بعد از ورود رودخانه روآن (Roan) و رودخانه ریان (Ryan) به دریاچه کانستنس (Lake Constance) و دریاچه ژنو (Genève)؛ جریان گل آلود و سرد این رودخانه‌ها با جریان زلال و گرم دریاچه‌ها آمیزش نمی‌یابند؛ در عوض، این جریان به آرامی به سمت کف دریاچه حرکت نموده و در تمام کف آن دریاچه‌ها گسترش می‌یابند. 
سد هوور (Hover Dam) بر روی رودخانه کلرادو در آمریکا در سال 1935 تاسیس یافته است و طول مخزن آن در حدود 110 کیلومتر است. مشاهدات نشان می‌دهد در فصل سیلاب، جریان گل‌آلود و تیره در تمام طول مخزن و به صورت جریان غلیظ تا نزدیکی بدنه سد نیز گسترش یافته است. این رویدادها نشان می‌دهد که این جریان‌ها توانایی حمل مقدار زیادی رسوب در فواصل طولانی بدون مخلوط شدگی با آب زلال پیرامون خود را دارندNing Chien,1999)). 
اختلاف جرم مخصوص ممکن است ناشی از دما، مواد معلق، مواد محلول و یا ترکیبی از آن‌ها باشد. از آنجایکه عملا اختلاف در وزن مخصوص و یا در واقع تأثیر شتاب ثقل بر روی اختلاف جرم مخصوص باعث ایجاد این گونه جریان‌ها می‌شود، لذا به این جریان‌ها، جریان‌های ثقلی  هم گفته می‌شود. اگر اختلاف دانسیته به علت مواد معلق باشد به این جریان‌ها، جریان‌های گل‌آلود  اطلاق میگردد. هنگام ورود جریان غلیظ به توده آب ساکن، افزایش سطح مقطع ورودی، باعث کاهش سرعت و در نتیجه کم شدن قدرت انتقال رسوبات درشت دانه می‌گردد. از طرفی به دلیل غلظت بالاتر جریان ورودی نسبت به محیط پیرامون، در زیر آن غرق شده و در امتداد کف به حرکت خود ادامه می‌دهد. نقطه فروروی سیال جاری به زیر توده سیال ساکن را نقطه غوطه‌وری  گویند. در این محل رسوبگذاری، معمولاً باعث ایجاد دلتا خواهد شد.