CIVILICA We Respect the Science
(ناشر تخصصی کنفرانسهای کشور / شماره مجوز انتشارات از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی: ۸۹۷۱)

بررسی کارایی حشره کش های spinosad EC 24% (اسپانسر) و fenoxicarb+lufenuron EC 105 (لوفوکس)، علیه کرم خوشه خوار انگور، Lobesia botrana (Lep.: Tortricidae)

عنوان مقاله: بررسی کارایی حشره کش های spinosad EC 24% (اسپانسر) و fenoxicarb+lufenuron EC 105 (لوفوکس)، علیه کرم خوشه خوار انگور، Lobesia botrana (Lep.: Tortricidae)
شناسه ملی مقاله: R-1049753
منتشر شده در سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی در سال 1396
مشخصات نویسندگان مقاله:

علی حسینی قرالری
بابک قرالی
غلامعلی اکبرزاده شوکت
کریم سعیدی
مجید نورافکن
سید وحید فرهنگی

خلاصه مقاله:
بررسی کارایی حشره کش های جدید و ایمن و تعیین غلظت موثرآنها علیه آفات، به منظور کاهش مصرف حشره کش های شیمیایی پرخطر و جلوگیری از آلودگی زیست محیطی به عنوان یکی از رهیافت های موثر در مدیریت کنترل آفات، ضروری است. لذا در این پروژه، کارایی حشره کش های جدید علیه کرم خوشه خوار انگور، که یکی از آفات کلیدی تاکستان می باشد، بررسی شد. پروژه در قالب طرح کاملا تصادفی با شش تیمار حشره کش (دیازینون (5/1 در هزار)، فوزالون (5/1 در هزار)، اسپانسر (150/0 و 250/0 در هزار) و لوفوکس (3/0 و 5/0 در هزار) (و شاهد آبپاشی)( و چهار تکرار، در سال 1396 در استان های قزوین، آذربایجان غربی و کهکیلویه و بویراحمد به اجرا درآمد. زمان محلول پاشی با استفاده از تله های فرومونی نصب شده در باغ تعیین و یک هفته پس از اوج پرواز، با استفاده از سمپاش موتوری لانس دار انجام شد. کارایی تیمارها 7 ، 14 و 21 روز پس از سمپاشی علیه نسل دوم و سوم آفت ارزیابی شد. کارایی تیمارها بر اساس شمارش خوشه های آلوده (خوشه دارای بیش از 3 حبه آلوده) تعیین گردید و سپس میانگین کارایی تیمارها مورد آنالیز واریانس قرار گرفت. در هر سه استان و در هر دو نسل آفت، کارایی تیمارها، در هر یک از روزهای مورد ارزیابی، با هم تفاوت نداشتند. در استان آذربایجان غربی، حداقل کارایی در روز 21 بعد از سمپاشی تیمار لوفوکس (3/0 در هزار) علیه نسل دوم (82%) و نسل سوم (70%) مشاهده شد. در استان قزوین، حداقل کارایی در روز 21 بعد از سمپاشی دیازینون (75%) علیه نسل دوم و در روز 21 بعد از سمپاشی فوزالون (91%) علیه نسل سوم، مشاهده شد. در استان کهکیلویه و بویراحمد، حداقل کارایی در تیمار فوزالون و در روز 21 بعد از سمپاشی علیه نسل دوم (65%) و نسل سوم (66%)، مشاهده شد. نتایج نشان دادند که تا 21 روز بعد از سمپاشی، دوز درخواستی شرکت متقاضی برای اسپانسر (250/0 در هزار)، در هر سه استان کارایی بالاتر از 72%، داشت و دوز درخواستی شرکت متقاضی برای لوفوکس (5/0 در هزار) در هر سه استان کارایی بالاتر از 68% داشت. با توجه به کارایی قابل قبول سموم جدید در دوزهای درخواستی، استفاده از این سموم در تاکستان ها، باعث تنوع بخشی به سبد سموم علیه کرم خوشه خوار انگور و کاهش روند ایجاد بیوتیپ های مقاوم علیه حشره کش ها خواهد شد.واژه های کلیدی: انگور، کنترل شیمیایی، خوشه خوار، لوفوکس، اسپانسر

صفحه اختصاصی مقاله و دریافت فایل کامل: https://civilica.com/doc/1049753/