CIVILICA We Respect the Science
(ناشر تخصصی کنفرانسهای کشور / شماره مجوز انتشارات از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی: ۸۹۷۱)

تحلیلی بر روند رسوبگذاری و میزان آورد رسوب رودخانه ها به مخازن سدها بر اساس روش های FAO و USBR(مطالعه موردی: سد مخزنی کرخه در شمال غربی خوزستان)

عنوان مقاله: تحلیلی بر روند رسوبگذاری و میزان آورد رسوب رودخانه ها به مخازن سدها بر اساس روش های FAO و USBR(مطالعه موردی: سد مخزنی کرخه در شمال غربی خوزستان)
شناسه ملی مقاله: NCUIMWR02_079
منتشر شده در دومین کنفرانس سراسری مدیریت جامع بهره برداری از منابع آب در سال 1389
مشخصات نویسندگان مقاله:

هاشم ماکنالی زاده - کارشناس ارشد مهندسی عمران- آب ، مدرس دانشگاه آزاد اسلامی واحد سوسنگرد
مهدی اسروش - کارشناس ارشد مهندسی عمران- سازه های هیدرولیکی ، مدرس دانشگاه آزاد اسل
نجف هدایت - استادیار گروه سازه های هیدرولیکی، دانشکده فنی ومهندسی، دانشگاه آزاد
محسن زمان زاده - کارشناس ارشد مهندسی عمران - سازه های هیدرولیکی، دانشگاه آزاد اسلامی و

خلاصه مقاله:
رسوبگذاری و فرآیند آن در زمره یکی از عمده ترین عوامل در رفتار رودخانه هاست که توجه کارشناسان و محققین را جلب نموده است، لذا برآورد مقدار رسوبات در رودخانه ها و به تبع آن در پشت سدهای برق آبی از اهمیت زیادی برخوردار بوده که به همین منظور در این تحقیق برای تعیین میزان آورد رسوب رودخانه کرخه در بالادست سد مخزنی، آمار دبی جریان و رسوب معلق ایستگاه های هیدرومتری واقع در چهار سرشاخه اصلی شامل گاماسیاب، قره سو، کشکان وسیمره به مدت 29 سال مورد بررسی قرارگرفت. میزان آورد رسوب معلق این 4 سرشاخه با استفاده از رابطه سنجه رسوب معلق به فرم توانی USBR)و نیز روش FAO در حدود 4/7 و 7/8 میلیون تن در سال تعیین شده است. با فرض یک نسبت بار بستر به بار معلق مناسب در هریک از ایستگاه ها، میزان کل رسوب انتقالی از روش هایFAO و USBRبه ترتیب حدود5/6 و 9/31 میلیون تن در سال برآورده شده است. مقایسه نتایج این دو روش با میزان رسوبگذاری مخزن سدکرخه حاصل از عملیات هیدروگرافی سال 84 حدود 12 میلیون تن در سال، نشان می دهد که روشFAO مطابقت بهتری با وضعیت دارد. نتایج حاصله همچنین نشان داد که روش مورد استفاده در این پژوهش می تواند به عنوان یک ابزار قوی تحلیلی برای پیش بینی کل رسوبات وارد شده به مخازن سدها و نیز به منظور واسنجی و صحت سنجی مدل های ریاضی رسوبی است مورد استفاده قرار گرفته و در برنامه ریزی و مدیریت بهره برداری و نگهداری پایدار از سازه های آبی به کار گرفته شود.

کلمات کلیدی:
رسوب گذاری، ایستگاه های هیدرومتری، روش هایFAO و USBRسد مخزنی کرخه

صفحه اختصاصی مقاله و دریافت فایل کامل: https://civilica.com/doc/106912/