برآورد میزان فرسایش خاک و راه های جلوگیری از آن، مطالعه موردی در زیر حوزه خلعت پوشان از حوزه آبخیز سد گلپایگان استان اصفهان

Publish Year: 1384
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: Persian
View: 6,359

This Paper With 8 Page And PDF Format Ready To Download

  • Certificate
  • من نویسنده این مقاله هستم

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این Paper:

شناسه ملی سند علمی:

WATERSHED02_168

تاریخ نمایه سازی: 8 دی 1389

Abstract:

فرسایش خاک و بیابانی شدن از جمله فرایندهایی هستند که منابع آب و خاک کشور ما را به صورت مستقیم و غیرمستقیم تهدید می کند. فرسایش خاک نه تنها باعث از بین رفتن خاک سطحی منطقه شده بلکه به دنبال آن ، کاهش کیفیت محصول و کاهش تولید در محصولات کشاورزی و افزایش رسوب جمع آوری شده پشت سدها ، کاهش نفوذ آب در خاک و نهایتا جریانهای طغیانی و سیل می گردد. این مطالعه در یکی از زیر حوزه های حوزه آبخیز سدگلپایگان واقع در استان اصفهان و بین طولهای جغرافیایی 36ثانیه 50 49 تا 36 ثانیه 0 50 شرقی و عرض جغرافیایی 18ثانیه 11 33 شمالی جهت براورد میزان فرسایش ورسوب منطقه انجام پذیرفت . در این مطالعه از نقشه های زمین شناسی ، خاکشناسی ، منابع قابلیت اراضی و هیدرولوژی در مقیاس 1:250000 و 1:50000 وعکسهای هوایی با مقیاس 1:55000 استفاده شد. مطالعات صحرایی جهت تصحیح نقشه های تفسیری و تکمیل فرمهای عوامل مؤثر درفرسایش (بررسی ابعاد شیارها و گالی ها ) با استفاده از روش MPSIAC و بررسی پروفیل های خاک به منظوربررسی درصد خاک فرسایش یافته انجام گرفت. مطالعات آزمایشگاهی شامل آنالیزهایی بر روی نمونه های خاک شامل آزمایشات اندازه گیری درصد سنگریزهK ، Na، EC، pH Caco3 صورت پذیرفت. نهایتا میزان فرسایش و تحویل رسوب هر زیر حوزه به تفکیک براورد و تجزیه وتحلیل کلی یافته های حاصله صورت پذیرفت ونقشه هاینهایی تهیه گردید. در نتیجه میزان فرسایش سالانه بین 538/5 تا 1180 ton/km2برآورد گردید . سه فاکتور مهم و مؤثر که از نظر فرسایش و رسوبدهی زیر حوزه ها در اولویت قرار گرفتند عبارتند از 1_نوع استفاده از اراضی ، 2- فرسایش در اراضی بالا دست و 3_ پوشش تاجی زمین. بنابراین احیاء پوشش گیاهی به طرق مختلفی همانند اجرای طرحهای مرتعداری ، توسعه پوشش گیاهی با کمک کاهش دام و متناسب کردن مرتع و تنظیم زمان چرا جهت جلوگیری از فرسایش خاک توصیه گردید. همچنین انجام عملیات آبخیزداری جهت کنترل هرزاب و فرسایش که می تواند به وسیله تسطیح و ایجاد رواناب زراعی صورت پذیرد. . از شخم و شیار در دامنه های شیبدار جلوگیری گردد. در نهایت آموزش و ترویج اصول بهره برداری از منابع طبیعی جهت جلوگیری از تخریب بی رویه صورت پذیرد.

Authors

فرزاد روحانی

عضو هیئت علمی دانشکده مهندسی منابع طبیعی دانشگاه صنعتی اصفهان

مرضیه رضایی

دانشجوی کارشناسی ارشد مرتعداری، دانشکده مهندسی منابع طبیعی دانشگاه

رسول مهدوی

دانشجوی دکترای ژئومورفولوژی دانشگاه صنعتی

مراجع و منابع این Paper:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :
  • (قیر)، استان فارس (1372-70) ...
  • هادسون نورمن، حفاظت خاک تر جمه حسین قدیری، انتشارات دانشگاه ...
  • نمایش کامل مراجع