CIVILICA We Respect the Science
(ناشر تخصصی کنفرانسهای کشور / شماره مجوز انتشارات از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی: ۸۹۷۱)

بازشناسی و اولویت بندی معیارهای موثر در باز آفرینی مرکز محله با رویکرد تاب آوری طبق مدل کانتر بروش تحلیل محتوا و تکنینک تحلیل سلسله مراتبی (AHP)

عنوان مقاله: بازشناسی و اولویت بندی معیارهای موثر در باز آفرینی مرکز محله با رویکرد تاب آوری طبق مدل کانتر بروش تحلیل محتوا و تکنینک تحلیل سلسله مراتبی (AHP)
شناسه ملی مقاله: ICDU01_452
منتشر شده در کنفرانس بین المللی عمران، معماری، توسعه و بازآفرینی زیرساخت های شهری در ایران در سال 1399
مشخصات نویسندگان مقاله:

علی مشایخی - گروه معماری،دانشگاه آزاد اسلامی،واحد دولت آباد،اصفهان،ایران
عفت صبوحی - گروه معماری،دانشگاه آزاد اسلامی،واحد دولت آباد،اصفهان،ایران
مسعود شفیعی - گروه معماری،دانشگاه آزاد اسلامی،واحد دولت آباد،اصفهان،ایران

خلاصه مقاله:
از آنجاییکه شهر بستر وقوع حوادث و سوانح طبیعی ومصنوع است، توجه به تاب آوری فضایی Spatial Resilience در فضاهای جمعیمهم تلقی میشود. قالبا مردم حضور در فضاهایی را می پسندند که بتواند نیازهای مختلفشان را بسته به تغییرات زمانی، محیطی و اجتماعی واقتصادی پاسخگو باشد. یکی از فضاهای همگانی که در شهرسازی سنتی بسیار مورد تأکید بوده و امروزه بدست فراموشی سپرده است،مرکز محله می باشد . بافت تاریخی محلات قدیمی ,یکی از منحصربفرد ترین و مهمترین بافت های دارای تاریخچه ی اصیل و فرهنگ غنی درمیان محلات شهر های تاریخی به حساب می آید که در گذشته مجموعه نیازهای فرهنگی,اقتصادی,مذهبی,اجتماعی مردم محله را تامین نمودهو امروزه میباست به عنوان میراث ارزشمند گذشتگان و سرمایه امروز تا آینده ی شهر حفظ شود.از همین رو محلهات تاریخی از جهاتمختلف کالبدی و میراث فرهنگی واجد ارزش است که اکنون با مشکلات جدی روبه رو است. همچنین ما بدنبال رسیدن به الگوی مناسبجهت ایجاد تداوم فرهنگی اجتماعی و رفع نیازهای ساکنین و ارتقا سرمایه های اجتماعی محله نیز هستیم. پس نیاز است که با استفاده ازظرفیت ها و پتانسیل های موجود در این بافت , موجب ارتقای کیفیات کالبدی و محیطی , در ابعاد اجتماعی _ فرهنگی – اقتصادی و تاب آوریمحدوده مورد نظر شده و شرایط را برای بازآفرینی – تاب آور محلات قدیمی در بافت های فرسوده و تاریخی شهر ها را فراهم آوریم . ماسعی بر آن داریم تا حصول اصول باززنده سازی بافت های تاریخی شهری و تاب آور کردن این اصول با تاثیری که می تواند بر توسعه پایدارشهری داشته باشد راه حلی به منظور جلوگیری از توسعه بی رویه شهری و جایگزین کردن آن با توسعه های افقی شهری بر کالبد شهرداشته باشد .در این مقاله تلاش شده ، با استفاده از روش مطالعات کتابخانه ای – ،مشاهده مستقیم و پژوهش میدانی ، و تحلیل محتوا به بررسی و شناختابعاد تاب آوری (مکان و فضا های شهری) به معرفی معیارهای اصلی تاثیرگذار در تاب آوری مکان , معیارهای عام وخاص آن بپردازد.پس از بررسی شاخص های اثرگذار در قالب لایه های اطلاعاتی از معیارها طبق نظر متخصصین و خبرگان اقدام به تعیین چارجوب هایامتیازدهی و در نهایت رتبه بندی گردیده که اولویت بندی معیارهای موثر مورد نظربا تکنیک دلفی و نرم افزار اکسل و مقایسه زوجی ونرم افزار (Expert Choice) صورت پذیرفت. نتایج حاصل از پژوهش حاضرآرایش اولویت بندی شده از معیارهای موثردر شامل 3 دستهمشخص بترتیب (3 بلوک معیارهای عام از مدل سه گانه کانتر - 10 بلوک عامل از معیارهای اصلی – و مجوعه ای ازریزمعیارها) رانشان میدهد.

کلمات کلیدی:
مدل مکان کانتر، مرکز محله، بازآفرینی، تاب آوری، روش تحلیل محتوا، دلفی، تحلیل سلسله مراتبی (AHP)

صفحه اختصاصی مقاله و دریافت فایل کامل: https://civilica.com/doc/1113974/