آیندهنگاری شهری به مثابه رویکردی برای سیاستگذاری و برنامهریزی شهری (با تاکید بر تجربه آیندهنگاری کلانشهر تهران)
عنوان مقاله: آیندهنگاری شهری به مثابه رویکردی برای سیاستگذاری و برنامهریزی شهری (با تاکید بر تجربه آیندهنگاری کلانشهر تهران)
شناسه ملی مقاله: JR_JIFS-4-1_003
منتشر شده در در سال 1398
شناسه ملی مقاله: JR_JIFS-4-1_003
منتشر شده در در سال 1398
مشخصات نویسندگان مقاله:
مرتضی قلیچ - دانشگاه بین المللی امام خمینی(ره)
حجت الله میرزایی - عضو هییت علمی دانشگاه علامه طباطبایی، تهران، ایران
طاها ربانی - دکتری برنامه ریزی شهری دانشگاه تربیت مدرس
خلاصه مقاله:
مرتضی قلیچ - دانشگاه بین المللی امام خمینی(ره)
حجت الله میرزایی - عضو هییت علمی دانشگاه علامه طباطبایی، تهران، ایران
طاها ربانی - دکتری برنامه ریزی شهری دانشگاه تربیت مدرس
هدف: آیندهنگاری امروزه در طراحی سیاستگذاریهای راهبردی در تمامی سطوح از جمله سیاستگذاری شهری، نقش بسزایی ایفا میکند.هدف اصلی مقاله حاضر تاکید بر اهمیت آیندهنگاری به عنوان پارادایمی نوین در برنامهریزی شهری است. به منظور برجستهسازی این هدف، علاوه بر اشاره بر دیدگاههای نظری و تحولات پارادایمیک، یافتههای پژوهشی آیندهنگاری کلانشهر تهران نیز به عنوان تاییدی بر اهمیت آیندهنگاری آمده است.
روش: از حیث روششناختی، به منظور شناخت کلان روندهای اثرگذار و پیشرانهای اساسی، از مدل پویش محیطی برپایه پنلهای تخصصی(با حضور 210 نفر)، تجارب آیندهنگاری داخلیو شناخت کلان روندهای ملی بهرهبرداری شد. در مرحله بعدی، با استفاده از دلفی آنی و تحلیل اثرات متقاطع، پیشرانهای کلیدی شناسایی شدند.
یافتهها: حضور اجتماعی و گسترده زنان، سالمندی و افزایش امید به زندگی، زندگی و اداره هوشمند، تنوعپذیری در سبکهای زندگی و ناپایداری اقلیمی از کلانروندهای قطعی تهران در 15 سال آینده خواهد بود. اما در کنار کلانروندهای قطعی، سه پیشران اثرگذار بر آینده تهران که منتج به پنج سناریو احتمالی خواهند بود عبارتند از: وضعیت روابط بینالمللی ایران با سایر کشورها؛ وضعیت ثبات سیاسی و روابط بین بازیگران کلیدی داخلی؛ وضعیت توسعهیافتگی مناطق مختلف کشور و دستیابی به توازن منطقهای.
نتیجهگیری: ترکیب حالتهای مختلفِ پیشرانها، سناریوها و تصاویر مختلفی از آینده احتمالی تهران را به دست میدهد. با بهرهگیری از یافتههای آیندهنگاری، علاوه بر اتخاذ راهبرد کلان، با آمادگی بیشتر میتوان برنامهها و طرحهای کوتاهمدت متناسب با راهبرد کلان طراحی و اجرا نمود.
کلمات کلیدی: آیندهنگاری, آیندهنگاری شهری, پیشرانها, کلانروندهای قطعی, عدم قطعیتها
صفحه اختصاصی مقاله و دریافت فایل کامل: https://civilica.com/doc/1143833/