بررسی خصوصیات فیزیکی، شیمیایی و منیرالوژی خاکهای شور و سدیمی شرق اصفهان

Publish Year: 1384
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: Persian
View: 1,308

متن کامل این Paper منتشر نشده است و فقط به صورت چکیده یا چکیده مبسوط در پایگاه موجود می باشد.
توضیح: معمولا کلیه مقالاتی که کمتر از ۵ صفحه باشند در پایگاه سیویلیکا اصل Paper (فول تکست) محسوب نمی شوند و فقط کاربران عضو بدون کسر اعتبار می توانند فایل آنها را دریافت نمایند.

  • Certificate
  • من نویسنده این مقاله هستم

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این Paper:

شناسه ملی سند علمی:

SSCI09_550

تاریخ نمایه سازی: 30 خرداد 1385

Abstract:

شور شدن خاک یکی از عوامل مهم کاهش محصولات کشاورزی است . شور شدن خاک نتیجه بالابودن تبخیر بالقوه رطوبت از سطح خاک نسبت به میزان نزولات سالیانه در مناطق خشک، از جمله کشور ما می باشد (2) ایران دارای 13 درصد منطقه خشک، 61 درصد نیمه خشک، 17 درصد نیمه مرطوب، هشت درصد نیمه مرطوب مایل به مرطوب و یک درصد مرطوب می باشد که در این میان 23/5 میلیون هکتار یعنی 14/1 درصد اراضی آن دارای مشکل شوری است (1) بر اساس غلظت نمک های محلول و غلظت یون سدیم برروی کمپلکس تبادلی خاک، خاک هایی را که تحت تأثیر شوری قرار دارند به سه گروه خاکهای شور، خاکهای سدیمی و خاکهای شور و سدیمی تقسیم نموده اند (3) فزونی غلظت املاح در محلول خاک به نحوی که محیط را برای رشد گیاه نامناسب سازد به شور شدن خاک معروف است . غلظت مزبور بستگی به نوع خاک، گیاه، آب و هوا و غیره دارد . ولی در حالت کلی گفته شده، زمانی که غلظت املاح خاک بیش از 3 درصد حجم کل خاک را تشکیل دهد، محیط برای رشد اکثر گیاهان زراعی نامناسب می گردد . در مناطق خشک و نیمه خشک که مقدار نزولات سالیانه آسمانی کمتر از 500 میلی متر است . رسیدن به این غلظت تقریباً حتمی است . از عواملی که منجر به ایجاد غلظت املاح در یک خاک می شود می توان به تخریب منیرالها، نمک های فسیل، نزولات آسمانی، آب های سطحی و زیرزمینی و فعالیت های انسانی اشاره نمود ( 4 ، 5 و 6 )در این تحقیق که بخشی از پایان نامه کارشناسی ارشد دانشکده کشاورزی دانشگاه تهران می باشد پاره ای از خصوصیات فیزیکی، شیمیایی و منیرالوژی خاک های شور و گچی منطقه ای به وسعت 12 هزار هکتار از اراضی واقع در شرق شهر اصفهان مورد بررسی قرار گرفته است .

Authors

اکبر همتی

عضو هیات علمی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان فارس

شهلا محمودی

استاد دانشکده کشاورزی دانشگاه تهران

مراجع و منابع این Paper:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :
  • بایبوردی، م. 1372. خاک- پیدایش و رده بندی، _ هفتم، ...
  • جعفری، م. 1369 . شوری و اثرات آن در خاک ...
  • قبادیان، ع. 1363 . پدولوژی مناطق خشک و نیمه خشک، ...
  • Abtahi, A. 1980. Soil genesis as affected by topography and ...
  • Abtahi, A. 198.. Effect of saline and alkaline ground water ...
  • Bresler, E., B. L., Mcneal and D.L. Carter. 1982. Saline ...
  • Mahjoory. R.A. 1979. The nature and genesis of some Salt ...
  • Sposito, G. 1989. The chemistry of soils. Oxford University Press, ...
  • United States Salinity laboratory Staff. 1954. Saline and alkali soil, ...
  • نمایش کامل مراجع