CIVILICA We Respect the Science
(ناشر تخصصی کنفرانسهای کشور / شماره مجوز انتشارات از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی: ۸۹۷۱)

نظریه مردم‌سالاری امام دینی اندیشه‌های سیاسی خامنه‌ای(مدظلّه‌العالی)

عنوان مقاله: نظریه مردم‌سالاری امام دینی اندیشه‌های سیاسی خامنه‌ای(مدظلّه‌العالی)
شناسه ملی مقاله: JR_PRIW-10-3_007
منتشر شده در در سال 1399
مشخصات نویسندگان مقاله:

بهزاد مرادیان مرادحاصلی - PhD Student in Political Science, Islamic Azad University, Shahreza Branch, Isfahan, Iran.
احمد آذین - Assistant Professor, Department of Political Science, Islamic Azad University, Isfahan Branch (Khorasgan), Isfahan, Iran.
مسعود جعفری نژاد - Assistant Professor, Department of Political Science, Islamic Azad University, Shahreza Branch, Isfahan, Iran.

خلاصه مقاله:
مقاله حاضر با تکیه بر اندیشه سیاسی نظریه مردم­سالاری دینی، تهیه گردید. که در این رابطه، امام خامنه­ای مردم­سالاری دینی را هدیه امام خمینی­(ره) دانسته و در مقابل آن دموکراسی یکی از رژیم­هایی تلقی می­شد که در تقسیم­بندی انواع حکومت­های یونان باستان مطرح بود و در اندیشه غربی­ها دموکراسی مشارکتی بهترین نوع دموکراسی، مطرح در جهان غرب است، که دیوید هلد در کتاب مدل­های دمکراسی، به آن پرداخته است. روش اجرای این تحقیق روش «مقایسه­ای»[1] بوده و ابزار گردآوری داده­ها و اطلاعات، کتاب­های ارزشمند در این زمینه و مقاله­های موجود در کتابخانه­ها و سایت­های اینترنتی معتبر و نیز منابع و گزارش­های منتشر شده توسط مراکز تحقیقاتی و پژوهشی، بوده ­است. برای تعیین درجه اهمیت و اولویت‌بندی این مقایسه از معیارها و شاخص‌های مردم­سالاری دینی برگرفته از اندیشه­های مقام معظم رهبری با دموکراسی مشارکتی استفاده شده است. تلاش اصلی این پژوهش که هدف اصلی آن تبیین نظریه مردم­سالاری دینی اندیشه­های سیاسی امام خامنه­ای(مدظلّه­العالی)  با دموکراسی مشارکتی بود، واکاوی این مسئله است که مشخص گردد؛ آیا مابین مردم­سالاری دینی و دموکراسی مشارکتی تفاوت، شباهت و یا تضاد وجود دارد، یا خیر؟ و یا این­که می­توان شاخص­های برتری اندیشه مردم­سالاری دینی مقام معظم رهبری را نسبت به دموکراسی مشارکتی را برشمرد؟ که در این زمینه، پس از بررسی پژوهشگران مشخص شد، که در نهایت مردم­سالاری دینی به­طور کلی، از نظر مبانی و اصول پایه­ای و محتوایی و با وجود دارا بودن فاکتور ویژه­ای مانند خدامحوری، در تضاد با دموکراسی مشارکتی که محور اصلی آن بر انسان­محوری استوار است، می­باشد. [1] - روش مقایسه­ای راهی برای استنباط علمی (توصیفی یا علّی) از طریق مقایسه نظام­مند تفاوت­های پدیده­های اجتماعی و سیاسی با یکدیگر است. لذا روش مقایسه­ای یکی از قدیمی­ترین روش­های تحقیق در علوم سیاسی به شمار می­رود، به طوری­که ارسطو در کتاب «سیاست»، برای تفکیک حکومت­ها از این روش بهره برده است (منوچهری، 1396: 255-254).

کلمات کلیدی:
Comparison, Democracy, Religious Democracy, Participatory Democracy, Democracy Models, Imam Khamenei's Political Thoughts, مقایسه, دموکراسی, مردم‌سالاری‌دینی, دموکراسی مشارکتی, مدل‌های دموکراسی, اندیشه‌های سیاسی امام خامنه‌ای(مدظلّه‌العالی).

صفحه اختصاصی مقاله و دریافت فایل کامل: https://civilica.com/doc/1155140/