CIVILICA We Respect the Science
(ناشر تخصصی کنفرانسهای کشور / شماره مجوز انتشارات از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی: ۸۹۷۱)

مدل‌سازی مکانی حساسیت کانون‌های گردوغبار به انتشار آن در شرق ایران با استفاده از مدل درخت رگرسیون تقویت‌شده BRT

عنوان مقاله: مدل‌سازی مکانی حساسیت کانون‌های گردوغبار به انتشار آن در شرق ایران با استفاده از مدل درخت رگرسیون تقویت‌شده BRT
شناسه ملی مقاله: JR_JARGS-9-35_002
منتشر شده در در سال 1398
مشخصات نویسندگان مقاله:

مهدی بروغنی - Hakim Sabzevari University
سیما پورهاشمی - Hakim Sabzevari University
مهدی زارعی - Hakim Sabzevari University
کاظم علی آبادی - Hakim Sabzevari University

خلاصه مقاله:
با توجه به خشک‌سالی و تغییرات کاربری اراضی در سال‌های اخیر، پدیده‌ی توفان گردوغبار در ایران به‌عنوان یک مخاطره‌ی محیطی در حال افزایش بوده است. گردوغبار، روی تغییرات آب‌وهوایی و سلامت انسان اثر گذاشته و باعث آسیب‌های جدی می‌شود. هدف از این تحقیق، شناسایی و تهیه‌ی نقشه‌ی حساسیت کانون-های برداشت گردوغبار جهت کنترل و تعیین نقش هریک از عوامل مؤثر در وقوع آن با استفاده از مدل داده-کاوی درخت رگرسیون تقویت‌شده (BRT) در شرق ایران است. بدین منظور ابتدا 147 کانون برداشت گردوغبار در منطقه شناسایی و به دو گروه برای مدل‌سازی و ارزیابی تقسیم شد. با توجه به مطالعات صورت‌گرفته، 8 عامل مؤثر شامل کاربری اراضی، زمین‌شناسی، درجه‌ی شیب، ارتفاع، شاخص پوشش گیاهی نرمال شده (NDVI)، فاصله از رودخانه، سرعت باد و بارش شناسایی و لایه‌های این عوامل در محیط GIS تهیه و جهت ارزیابی نتایج از منحنی ROC استفاده شد. نتایج نشان داد که مدل BRT با مساحت سطح زیر منحنی (6/79 درصد) کارایی نسبتاً بالایی در تهیه‌ی نقشه‌ی حساسیت گردوغبار در منطقه‌ی موردمطالعه را داراست. 3/16 درصد از مساحت منطقه‌ی موردمطالعه در طبقه‌ی با حساسیت خیلی زیاد قرار دارد. همچنین بر اساس نتایج حاصل از مدل، شاخص پوشش گیاهی، ارتفاع و درجه‌ی شیب بیش‌ترین تأثیر بر وقوع گردوغبار در منطقه را داشته‌اند.

کلمات کلیدی:
Dust source area, BRT model, Sensitivity zoning, East of Iran, کانون‌های برداشت گردوغبار, مدل درخت رگرسیون تقویت‌شده, پهنه‌بندی حساسیت, شرق ایران.

صفحه اختصاصی مقاله و دریافت فایل کامل: https://civilica.com/doc/1157268/