CIVILICA We Respect the Science
(ناشر تخصصی کنفرانسهای کشور / شماره مجوز انتشارات از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی: ۸۹۷۱)

نقد کتاب گرافیک در خدمت یادگیری: دستورالعمل‌های علمی برای برنامه‌ریزی، طراحی و ارزیابی نمودهای بصری در مواد آموزشی

عنوان مقاله: نقد کتاب گرافیک در خدمت یادگیری: دستورالعمل‌های علمی برای برنامه‌ریزی، طراحی و ارزیابی نمودهای بصری در مواد آموزشی
شناسه ملی مقاله: JR_IHCS-20-10_013
منتشر شده در در سال 1399
مشخصات نویسندگان مقاله:

سکینه طالبی - دانشجوی دکتری تکنولوژی آموزشی، دانشگاه علامه طباطبایی، تهران، ایران.
محمدرضا نیلی احمدآبادی - دانشیار تکنولوژی آموزشی، دانشکده روانشناسی و علوم تربیتی، دانشگاه علامه طباطبایی، تهران، ایران.

خلاصه مقاله:
کتاب «گرافیک در خدمت یادگیری»، حاصل تلاش ارزشمند روت کالوین کلارک و چاپتا لاینز در تبیین گرافیک در تسهیل یادگیری است. فرض اصلی کتاب آن است که کاربرد گرافیک(عناصر بصری) در کنار کلمات در مقایسه با کلمات به تنهایی، یادگیری را تسهیل می‌کند. تلاش مؤلفان در ارائه مطالب با ویژگی‌هایی از جمله استفاده از شواهد تحقیقاتی و نظریه شناختی مبتنی بر عمل در موقعیت‌های آموزشی واقعی، با بیان روشن و یکپارچه و به‌روز بودن، همراه است تا این کتاب را از دیگر کتاب‌های موجود در طراحی گرافیکی متمایز سازند. ویژگی‌ خاص دیگر کتاب، بهره‌گیری از راهنماها یا دستورالعمل‌های گرافیکی در چگونگی استفاده از عناصر بصری برای تقویت فرآیندهای روانشناسی یادگیری و برای یادگیری گونه های مختلف محتوای دروس است. وجود نقشه کلی از کتاب و تبیین موقعیت هر بخش و هرفصل در ارتباط با مجموعه مطالب، موجب یکپارچگی و شکل‌گیری نقشه ذهنی گردیده است. لیکن در انتخاب موضوعات و مفاهیم کلی مطروحه، دلایل نویسندگان به درستی مشخص نگردیده است و همچنین نقدهایی در زمینه نادیده گرفتن سبک های یادگیری، محیط یادگیری و عدم تبیین آموزش و یادگیری وارد می‌باشد. این کتاب یکی از منابع رشته تکنولوژی آموزشی بوده و شایسته است تا از ابعاد تأثیرگذاری آن در آموزش و یادگیری مورد بررسی قرار گیرد.

کلمات کلیدی:
گرافیک, عناصر بصری, یادگیری, کلارک و لاینز

صفحه اختصاصی مقاله و دریافت فایل کامل: https://civilica.com/doc/1158250/