بررسی استراتژی های پیشگیری کننده با تکیه بر فناوری اطلاعات در راستای کاهش خطاهای دارویی در میان پرستاران (مرورنظام مند)

Publish Year: 1399
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: Persian
View: 421

نسخه کامل این Paper ارائه نشده است و در دسترس نمی باشد

  • Certificate
  • من نویسنده این مقاله هستم

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این Paper:

شناسه ملی سند علمی:

THPC03_162

تاریخ نمایه سازی: 6 اسفند 1399

Abstract:

مقدمه: امروزه پرستاران بیش از هر زمان دیگر با چالش خطاهای دارویی روبرو هستند. بر اساس تعریف انجمن ملی گزارش و پیشگیری از خطاهای دارویی (NCCMERP)خطاهای دارویی به هر نوع حادثه قابلپی شگیری که به علت ا ستفاده نامنا سب از دارو با شد و یا منجر به صدمه به بیمار شود درحالیکه میتواند تو سط افراد گروه درمانی و یا بیمار کنترل شود، گفته می شود. با توجه به اینکه 40 در صد از کار پرستاران به دادن دارو به بیماران اخت صاص دارد و خطاهای دارویی درنهایت ممکن ا ست منجر به مشکلاتی ازجمله افزایش مدت زمان بستری بیمار، افزایش هزینه ها، صدمات جسمی و حتی مرگ شود و از طرفی وجود تنوع زیاد میان داروها با تشابهات اسمی و ظاهری بر آن شدیم که به جست وجوی استراتژی های پیشرفته ازجمله استراتژیهای پیشگیری کننده با تکیه بر فناوری اطلاعات در جهت کاهش خطاهای دارویی در میان پرستاران بپردازیم.روش کار: این مطالعه به صورت مروری ا ست که برای واکافت پژوهشها از کلیدواژه های خطاهای دارویی، سیستم اطلاعاتی، پر ستاران و ا ستراتژی در پایگاه داده ای SIDو موتور های جستجو Pubmedو Google Scolar و در بازه زمانی 2000 تا 2020 ا ستفاده شده ا ست. در این مطالعه معیار ورود اشاره به استراتژی های پیشگیری کننده و کاهش خطا است و پژوهشهایی که صرفاً به بررسی خطا پرداخته بودند و به استراتژی اشاره ای نکردند از مطالعات حذف شدند. در انتها از بین مقالات جست وجو شده 37 مطالعه دارای شرایط بودند و پس از تجزیه وتحلیل انواع خطاها و استراتژی های پیشگیری کننده ی این پژوهشها را بررسی و دسته بندی کردیم ( 4 مقاله جهت تحریر متون به این پژوهش ها اضافه شد) .یافته ها: از میان 41 مقاله پذیرش شده(39 مورد لاتین و 2 مورد فارسی)انواع خطاهای دارویی پرستاران به شش دسته اصلی تقسیم شد که شامل: فاکتورهای مربوط به: خود پرســتاران، پرســتاران و همکاران، پرســتاران و بیماران، پرســتاران و محیط، پرســتاران و داروها، پرســتاران و حوزه کاری میباشــد و مجموع استراتژی های استخراجشده 24 مورد بود که به چهار دسته اصلی آموزشی 12,3) درصد)، استفاده از فناوری 21,05) درصد)، سیاست گذاری و قانون گذاریها 22,8) درصد) و تکنیکهای سهولت دسترسی 43,85) درصد) تقسیم شد که دسته ی استفاده از فناوری به عنوان دسته اصلی و شامل استراتژیهای بارکد، اسـتفاده از دسـتگاه های اطلاعات خبره ویژه داروها CDSS)،(CPOE ، اسـتفاده از نرم افزارهای شـناسـایی دارو و هوش مصـنوعی (اسـتفاده از رویکردهای الکترونیکی برای شناسایی نسخه،AI، (POCA و EHR است.نتیجه گیری: با توجه به وجود ا ستراتژیهای متنوع برای پیشگیری از خطاهای داروی در حوزه پرستاری و تأثیرات ویژه آنها پیشنهاد می شود که امکانات استفاده از این فناوریها در بیمارستان گسترش یابد خصوصاً استراتژی هایی که مربوط به فناوری اطلاعات سلامت هستند. ملزم کردن پرستاران به استفاده از این فناوریها به ویژه CPOEو CDSS موجب افزایش کارایی و کاهش خطاهای پرستاری خواهد شد.

Authors

مهرداد فرزندی پور

استاد مدیریت اطلاعات سلامت ،دانشکده پیرا پزشکی،دانشگاه علوم پزشکی کاشان ،کاشان، ایران.

لیلا شکری زاده آرانی

دکترای مدیریت اطلاعات سلامت، عضو مرکز تحقیقات مدیریت اطلاعات سلامت، دانشکده پیراپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی کاشان، کاشان، ایران.

ریحانه سادات شریف

دانشجوی دکترای مدیریت اطلاعات سلامت، کمیته تحقیقات دانشجویی، دانشکده پیراپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی کاشان، کاشان، ایران.

زهراسادات کیا

دانشجو کارشناسی فناوری اطلاعات سلامت، کمیته تحقیقات دانشجویی، دانشکده پیراپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی کاشان، کاشان، ایران.

خدیجه باقرپور

دانشجو کارشناسی فناوری اطلاعات سلامت، کمیته تحقیقات دانشجویی، دانشکده پیراپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی کاشان، کاشان، ایران.