CIVILICA We Respect the Science
(ناشر تخصصی کنفرانسهای کشور / شماره مجوز انتشارات از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی: ۸۹۷۱)

بررسی امکان کاشت کاملینا زراعی (Camelina sativa L.) و مقایسه عملکرد آن با گیاهان روغنی رایج در استان مازندران

عنوان مقاله: بررسی امکان کاشت کاملینا زراعی (Camelina sativa L.) و مقایسه عملکرد آن با گیاهان روغنی رایج در استان مازندران
شناسه ملی مقاله: PDCONF07_213
منتشر شده در هفتمین همایش علمی پژوهشی توسعه و ترویج علوم کشاورزی و منابع طبیعی ایران در سال 1399
مشخصات نویسندگان مقاله:

حمیدرضا قربانی - استادیار، بخش تحقیقات علوم زراعی و باغی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان مازندران، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، ساری، ایران.
پرستو مجیدیان - استادیار، بخش تحقیقات علوم زراعی و باغی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان مازندران، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، ساری، ایران.
احمد فرهادی پهندری - کارشناس ارشد، بخش تحقیقات علوم زراعی و باغی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان مازندران، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، ساری، ایران.
غلامرضا یحیایی - کارشناس ارشد، بخش تحقیقات علوم زراعی و باغی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان مازندران، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، ساری، ایران.
مهدی پزشکی - کارشناس، بخش تحقیقات علوم زراعی و باغی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان مازندران، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، ساری، ایران.

خلاصه مقاله:
استان مازندران با توجه به داشتن شرایط آب و هوایی مناسب نقش بسزایی در تولید دانه های روغنی دارد. اخیرا،موانع و محدودیتهای موجود در ارتباط با کاشت گیاهان روغنی، منجر به افزایش توجه محققین به منابع جدید تأمین روغن در کشور شده است. بذر گیاه کاملینا با نام علمی (Camelina sativa L.) حاوی 38 تا 43 درصد روغن و 27 تا 32 درصد پروتئین می باشد. به علاوه، با توجه به کیفیت بالای امگا-3، میزان بالای پروتئین، کالری و روغن به عنوان خوراک مناسب چهارپایان، پرندگان و ماهیان مورد استفاده قرار میگیرد. نتایج بدست آمده از مزارع تحقیقاتی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان مازندران واقع در ایستگاه تحقیقات کشاورزی بایع کلا نشان داد که عملکرد بذری کشت پاییزه کاملینا در حدود 2 تا 2/2 تن بود. عملکرد علوفه ای آن به میزان 25 تن علوفه تر و 8/5 تن علوفه خشک در هکتار برآورد و میزان پروتئین و چربی علوفه کاملینا نیز به ترتیب 13 و 2/5 درصد اندازهگیری شد. همچنین نتایج بررسی فصلی مزارع کاملینا بیانگر عدم وجود آفت و بیماری اختصاصی بوده و کشت اینمحصول صرفا0 به واسطه آبیاری با باران انجام گرفت. در نتیجه، گیاه کاملینا میتواند به عنوان گزینه تحقیقاتی مناسب جهت کاشت در استان مازندران با توجه به کیفیت بالاتر روغن، توقع کودی پایین تر و عملکرد مشابه با کشت پاییزه کلزا مد نظر قرار گیرد. همچنین، این گیاه میتواند به عنوان محصول زراعی مناسب برای کشت پاییزه و دیم استان مازندران پیشنهاد گردد.

کلمات کلیدی:
روغن، علوفه، کاملینا زراعی، کشت پاییزه، کلزا.

صفحه اختصاصی مقاله و دریافت فایل کامل: https://civilica.com/doc/1159551/