CIVILICA We Respect the Science
(ناشر تخصصی کنفرانسهای کشور / شماره مجوز انتشارات از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی: ۸۹۷۱)

احیاء و بازسازی قنوات در راستای افزایش بهره وری و دستیابی به توسعه پایدار بخش کشاورزی (مطالعه موردی: قنات اما زاده روشن آباد شهرستان کردکوی)

عنوان مقاله: احیاء و بازسازی قنوات در راستای افزایش بهره وری و دستیابی به توسعه پایدار بخش کشاورزی (مطالعه موردی: قنات اما زاده روشن آباد شهرستان کردکوی)
شناسه ملی مقاله: AGRIHAMAYESH05_029
منتشر شده در پنجمین همایش بین المللی پژوهش های کاربردی در علوم کشاورزی، منابع طبیعی و محیط زیست در سال 1399
مشخصات نویسندگان مقاله:

سیدعسگر حسینی - دانشجوی دکتری آبیاری و زهکشی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری
مجتبی خوش روش - دانشیار گروه مهندسی آب، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری
محمدعلی غلامی سفیدکوهی - دانشیار گروه مهندسی آب، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری

خلاصه مقاله:
خلاقیت برای تامین آب از منابع محلی از یک سو و از سوی دیگر مدیریت صحیح امکانات و منابع در دسترس موجب خلق سازه های آبی (قنات) شد. روش های قدیمی مدبریت آب های زیرزمینی، مانند سیستم قنات، می تواند نمونه خوبی از نبوغ انسان را برای کنار آمدن با کمبود آب به روشی پایدار ارائه داده و به عنوان یک راهکار خروج از مشکل خشک سالی و دستیابی به توسعه پایدار بخش کشاورزی مطرح باشند. هدف از پژوهش حاضر، تبیین ضرورت توجه به احیاء و مرمت قنات امام زاده روشن آباد شهرستان کردکوی در راستای افزایش بهره وری و دستیابی به توسعه پایدار بخش کشاورزی می باشد. در این پژوهش، عملیت اجرایی احیاء و مرمت شامل؛ لایروبی کوره قنات، ریزش برداری و نصب پالانه در کوره و میله چاه ها، باز کردن دهانه میله ها و چاه های مسدود شده و مرمت هرنج بوده و بر اساس نتایج تحقیق، با اجرای طرح احیاء و مرمت قنات، انجام عملیات لایروبی و اقدامات حفاظتی، میزان آبدهی قنات 7 لیتر در ثانیه افزایش یافت.

کلمات کلیدی:
قنات، آب های زیر زمنیی، توسعه پایدار، احیاء، بهره وری

صفحه اختصاصی مقاله و دریافت فایل کامل: https://civilica.com/doc/1168569/