نیازسنجی تدوین و استخراج استانداردهای حوزه انتقال و اولویت بندی آن ها

صاحب اثر: پژوهشگاه نیرو
نوع محتوی: گزارش
Language: Persian
DOI: 10.30503/nripress.2020.030
Document ID: R-1172384
Publish: 10 April 2021
View: 471
Pages: 280
Publish Year: 1399
  • من نویسنده این مقاله هستم

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این Report:

Free download

جهت دریافت فایل های پیوست این Report بایستی عضو سیویلیکا شوید. چنانچه عضو سیویلیکا هستید لطفا ابتدا وارد حساب کاربری خود شوید تا بتوانید فایل ها را مشاهده و دریافت نمایید.

Abstract:

استانداردها اسناد و مدارکی هستند که مشخصات و فرایندهای طراحی شده برای به حداکثر رساندن قابلیت اطمینان مواد، محصولات، روش ها و خدماتی که مورد استفاده هر روزه مردم است، را تعیین می نمایند. استانداردها با ایجاد پروتکل هایی که در سراسر جهان قابل درک و پذیرش هستند اساس و بنیان توسعه، محصول را تشکیل می دهند. این امر فرایند توسعه محصول را ساده نموده و زمان رسیدن به بازار را کاهش می دهد. تنها از طریق استفاده از استانداردها است که اعتبار محصولات جدید و بازارهای جدید را می توان تایید کرد. به طور خلاصه استانداردها محرک توسعه و پیاده سازی فن آوری هایی هستند که بر نحوه زندگی، کار و ارتباطات ما تاثیر می گذارند. جهت گیری صنعت برق به سوی استاندارد نمودن موضوعات و موارد مرتبط با این صنعت، پیشرفت تکنولوژی در صنعت برق، دستیابی به یکنواختی در طراحی ضمن حفظ کیفیت قابل قبول و لازم، در طراحی ایجاب می نماید که مشخصات فنی، معیارهای طراحی، بهره برداری و آزمون تجهیزات و سیستم های مرتبط با حوزه انتقال به صورت استاندارد تهیه و تدوین گردد.بسیاری از استانداردهای داخلی مرتبط با این حوزه در سال های گذشته تدوین شده است؛ در حالیکه استانداردهای بین المللی متناظر، هر چند سال یکبار به روز می گردند. همچنین با توجه به شرایط اقلیمی کشور، برخی استانداردهای موجود نیاز به اصلاح و بازنگری دارند از طرفی با توجه به پیشرفت تکنولوژی و ظهور تجهیزات و فناوری های جدید لازم است استانداردهای مرتبط با آنها نیز تدوین گردد. در نتیجه بررسی استانداردهای داخلی و نیازسنجی تدوین استانداردهای حوزه انتقال امری ضروری است. در این پروژه، در ابتدا استانداردهای داخلی و استانداردهای بین المللی موجود در حوزه انتقال شناسایی شده و مورد بررسی قرار می گیرند. سپس استانداردهای داخلی از لحاظ به روز بودن و محتوا با استانداردهای بین المللی مرتبط مقایسه شده و نقاط ضعف و کمبودهایشان شناسایی می گردد. همچنین استانداردهایی که می بایست متناسب با شرایط اقلیمی کشور اصلاح شوند تعیین می گردد. بر این اساس، نیازسنجی جهت به روزرسانی استانداردهای موجود یا تدوین استانداردهای جدید انجام می شود. در مرحله بعد جهت جامع و کامل بودن فرایند نیازسنجی تدوین استانداردهای حوزه انتقال، از شرکت مادر تخصصی توانیر،شرکت های برق منطقه ای،شرکت مدیریت شبکه ایران و گروه های پژوهشی، مراکز توسعه فناوری و مجریان طرح های پژوهشگاه نیرو استعلام صورت می گیرد. در انتها، اولویت بندی به روزرسانی و تدوین استانداردهای حوزه انتقال به همراه بودجه مورد نیاز و برنامه زمانبندی هر بخش ارائه می شود.

پیش گفتار Report

"استاندارد" سندی است که دربرگیرنده قواعد، راهنمایی ها، ویژگی ها، معیارها یا شاخص هایی برای تجهیزات، سیستم ها و فرایندها که هدف از آن، دستیابی به میزان مطلوبی از نظم در یک زمینه خاص است. نظر به ضرورت ارتقای کیفی و افزایش بهره وری در فرایندها، سیستم ها، تجهیزات و نرم افزارها و با توجه به پیشرفت فناوری در صنعت برق، به کارگیری، ارتقاء و اشاعه استانداردها از الزامات برنامه های توسعه ای وزارت نیرو بوده است .جهت گیری صنعت برق به سوی استانداردسازی موضوعات و موارد مرتبط با این صنعت، پیشرفت تكنولوژی در صنعت برق، دستیابی به یكنواختی در طراحی ضمن حفظ کیفیت قابل قبول و لازم در طراحی ایجاب میکند که مشخصات فنی، معیارهای طراحی، بهـره برداری و آزمون تجهیزات و سیستم ها به صورت استاندارد تهیه و تدوین شود. هدف از این پروژه، شناسایی و استخراج استانداردهای حوزة انتقال، بررسی کفایت فنی و محتوایی آن ها و نیازسنجی و اولویت بندی به منظور به روزرسانی استانداردهای موجود یا تدوین استانداردهای جدید در این حوزه است. در فصل اول این گزارش در ابتدا تجهیزات، سیستم ها و مباحث مرتبط با حوزة انتقال شناسایی و دسته بندی میشوند. سپس استانداردهای داخلی مربوط به حوزه انتقال استخراج و در ادامه، مراجع بین المللی این استانداردها گردآوری خواهد شد. در فصل دوم، ابتدا فهرست کمیته های فنیIEC مرتبط با حوزة انتقال صنعت برق استخراج شده است.در ادامه در محدوده کار آخرین ویرایش مراجع بین المللی استاندارد داخلی بررسی شده و ازجهت کفایت محتوایی با ویرایش مورداستفاده در استاندارد داخلی مقایسه شده است. سپس فهرست استانداردهای داخلی متأثر از وضعیت اقلیمی کشور آورده شده است. در انتهای این فصل، فهرست استانداردهای نیازمند بازنگری هم برای استانداردهای وزارت نیرو و هم برای استانداردهای سازمان ملیِ استاندارد ارائه شده است. با توجه به پیشرفت تكنولوژی و ظهور تجهیزات و فناوری های جدید لازم است استانداردهای مرتبط با آن ها تدوین گردد. همچنین ممكن است در مورد برخی از استانداردهای بین المللی حوزه انتقال، استانداردهای داخلی متناظر با آن ها قبلاً تهیه نشده باشد. در فصل سوم این گزارش، نیاز به تدوین استانداردهای داخلی جدید متناسب با فناوری های جدید و نوظهور و استانداردهای بین المللی مربوطه ارائه شده است. در فصل چهارم، با توجه به استعلام های صورت گرفته از شرکت مادر تخصصی توانیر، شرکت مدیریت شبكه برق ایران، شرکت های برق منطقه ای و گروه های پژوهشی، مراکز توسعة فناوری و مجریان طرح های مرتبط در پژوهشگاه نیرو، فهرست اولویت های دریافت شده از ذیربطان جهت تدوین و بازنگری استانداردهای حوزة انتقال ارائه شده است. سرانجام در فصل پنجم، با توجه به نیازسنجی انجام شده در مراحل پیشین جهت به روزرسانی استانداردهای موجود یا تدوین استانداردهای جدید و استخراج استانداردهای مربوطه، فهرست اولویت بندی شده تدوین و بازنگری استانداردها به همراه بودجه و زمان تخمینی موردنیاز برای انجام آن ها ارائه شده است. 

فهرست مطالب Report

فهرست مطالب

۱- فصل اول: استخراج استانداردهای موجود در حوزه انتقال

۱ - ۱ - شناسایی و دسته بندی تجهیزات، سیستم‌ها و مباحث مرتبط با حوزه انتقال

۱ - ۲ - استخراج استانداردهای داخلی مربوطه و تهیه فهرست استانداردهای مرجع هر یک از آن‌ها

۱ - ۲ - ۱ - استانداردهای وزارت نیرو

۱ - ۲ - ۲ - استانداردهای سازمان ملی استاندارد ایران

۲- فصل دوم: تعیین کفایت محتوایی استانداردهای داخلی موجود در حوزه انتقال

۲ - ۱ - فهرست کمیته های فنی IEC مرتبط با حوزه انتقال صنعت برق

۲ - ۲ - تعیین کفایت محتوایی استانداردهای داخلی بر اساس محدوده کار آخرین ویرایش استانداردهای بین المللی

۲ - ۳ - ارائه فهرست استانداردهای داخلی متأثر از وضعیت اقلیمی

٣- فصل سوم: تعیین نیاز به تدوین استانداردهای جدید در حوزه انتقال

۴- فصل چهارم: استعلام از شرکت‌های ذی نفع در مورد نیاز به بازنگری و تدوین استانداردهای حوزه انتقال

۴ - ۱ - فهرست استانداردهای اولویت بندی شده توسط ذی ربطان

۴ - ۲ - فهرست استانداردهای اعلام شده توسط ذی ربطان

۵- فصل پنجم: اولویت بندی تدوین استانداردهای حوزه انتقال

۵ - ۱ - بررسی و جمع بندی فهرست های استخراج شده به منظور اولویت بندی استانداردها

۵ - ۲ - فهرست اولویت استانداردهای داخلی نیازمند بازنگری

۵ - ۳ - فهرست اولویت استانداردهای داخلی نیازمند تدوین

جمع بندی و نتیجه گیری

مراجع


فهرست جدول‌ها

جدول ۱-۱ فهرست استانداردهای وزارت نیرو مرتبط با حوزه انتقال صنعت برق

جدول ۱-۲ فهرست استانداردهای سازمان ملی استاندارد مرتبط به حوزه انتقال صنعت برق

جدول ۲-۱ فهرست کمیته های فنی IEC مرتبط با حوزه انتقال صنعت برق

جدول ۲-۲ فهرست استانداردهای وزارت نیرو مرتبط با حوزه انتقال صنعت برق

جدول ۲-۳ فهرست استانداردهای سازمان ملی استاندارد مرتبط به حوزه انتقال صنعت برق

جدول ۲-۴ فهرست استانداردهای ناموجود و نزدیک ترین ویرایش موجود

جدول ۲-۵ فهرست استانداردهای نیازمند بازنگری وزارت نیرو

جدول ۲-۶ فهرست استانداردهای نیازمند بازنگری سازمان ملی استاندارد

جدول ۲-۷ فهرست استانداردهای حوزه انتقال وزارت نیرو مرتبط با وضعیت اقلیمی

جدول ۲-۸ فهرست استانداردهای حوزه انتقال سازمان ملی استاندارد مرتبط با وضعیت اقلیمی

جدول ۳-۱ فهرست استانداردهای IEC برای تدوین استاندارد داخلی جدید

جدول ۳-۲ فهرست استانداردهای IEEE برای تدوین استاندارد داخلی جدید

جدول ۳-۳ فهرست استانداردهای مرتبط با حوزه سازه برای تدوین استاندارد داخلی جدید

جدول ۴-۱ فهرست استانداردهای اولویت بندی شده توسط ذی ربطان

جدول ۴-۲ اولویت‌های تعیین شده توسط شرکت مدیریت شبکه (PMU GENERAL) در مورد ردیف ۸جدول ۴-۱ (ضريب اهمیت ۱ تا ۵)

جدول ۴-۳ فهرست استانداردهای اعلام شده توسط ذی ربطان

جدول ۵-۱ فهرست اولویت استانداردهای داخلی نیازمند بازنگری

جدول ۵-۲ فهرست اولویت استانداردهای داخلی جدید نیازمند تدوین

نمایش کامل متن