Publisher of Iranian Journals and Conference Proceedings

Please waite ..
Publisher of Iranian Journals and Conference Proceedings
Login |Register |Help |عضویت کتابخانه ها
Paper
Title

Étude de la portée ontologique de l’écriture leclézienne à travers Le Procès-verbal

Year: 1397
COI: JR_RELF-10-2_001
Language: FrenchView: 92
This Paper With 14 Page And PDF Format Ready To Download

Buy and Download

با استفاده از پرداخت اینترنتی بسیار سریع و ساده می توانید اصل این Paper را که دارای 14 صفحه است به صورت فایل PDF در اختیار داشته باشید.
آدرس ایمیل خود را در کادر زیر وارد نمایید:

Authors

Elham Nikravesh - دانشگاه فردوسی مشهد
Maryam Sheibanian - دانشگاه فردوسی مشهد
Zohreh Nassehi - دانشگاه فردوسی مشهد

Abstract:

La parution du premier roman de J.M.G. Le Clézio, Le Procès-verbal, en 1963, synchronise avec l’épanouissement de la littérature postmoderne où la dimension ontologique devient prépondérante. Ce roman de Le Clézio fait écho à ce contexte littéraire, en incarnant cette particularité à travers le processus cognitif de son protagoniste cherchant à trouver sa position propre dans le monde. Dans cet article, afin de savoir comment le personnage leclézien vit l’existence dans le sens philosophique du terme, nous tenterons d’explorer la portée ontologique de cet ouvrage. Pour ce faire, dans un premier temps, nous considérerons le protagoniste dans son faisceau de relations avec le monde, ce qui nous amènera à étudier ses interactions d’ordre intellectuel, émotionnel et social avec ce dernier. Cet examen nous révèlerait les moyens de connaissance de l’être adoptés par le personnage. Dans un second temps, nous nous pencherons de plus près sur les modalités de la prise de conscience ontologique du protagoniste. Cette étude nous permettrait de mieux connaître la perception de l’auteur de l’être humain et de son statut dans le monde.

Keywords:

Paper COI Code

This Paper COI Code is JR_RELF-10-2_001. Also You can use the following address to link to this article. This link is permanent and is used as an article registration confirmation in the Civilica reference:

https://civilica.com/doc/1172491/

How to Cite to This Paper:

If you want to refer to this Paper in your research work, you can simply use the following phrase in the resources section:
Nikravesh, Elham and Sheibanian, Maryam and Nassehi, Zohreh,1397,Étude de la portée ontologique de l’écriture leclézienne à travers Le Procès-verbal,https://civilica.com/doc/1172491

مراجع و منابع این Paper:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :

  • Bibliographie ...
  • Aristote. (1840). Métaphysique, traduit par Alexis Pierron et Charles Zévort. ...
  • Balint Babos, A. (2016). Le processus de création dans l’œuvre ...
  • Bollème, G. (1963).«Le Procès-verbal ou la folie-fiction». Mercure de France. ...
  • Cevahir Sahin Granade, G. (2007). La phénoménologie du corps et ...
  • Colomb, C. (1987). Heidegger et le problème du Néant, Thèse ...
  • Cortanze (de), G. (2009). J.M.G. Le Clézio. Paris: Gallimard. ...
  • Gabriel, M. (1981). L’Existence et la liberté humaine chez Jean-Paul ...
  • Gaubert, J. (2008). Le Cogito amoureux. Nantes. Cécile Defaut. ...
  • Grossman, E. (2008). L’Angoisse de penser. Paris: Minuit. ...
  • Heidegger, M. (1986). Être et Temps: Questions de méthode et ...
  • Hutcheon, L. et al. (1383). Modernisme et Postmodernisme dans le ...
  • Jalbert, G. (1959). Nécessité et contingence chez Saint Thomas d’Aquin ...
  • Kuhn, T. (1970). Structure of Scientific Revolutions. Chicago: University of ...
  • Le Clézio, J.M.G. (1963). Le Procès-verbal. Paris: Gallimard. ...
  • Léger, T. (1995). L’œuvre de Le Clézio face à l’Existentialisme, ...
  • Lhost, P. (1971). Conversations avec J.M.G. Le Clézio. Paris: Mercure ...
  • Lyotard, J.-F. (1979). La Condition postmoderne: Rapport sur le savoir. ...
  • McHale, B. (2004). Postmodernist Fiction. London: Taylor & Francis Ltd. ...
  • Merleau-Ponty, M. (1945). Phénoménologie de la perception. Paris: Gallimard. ...
  • Moser, K. (2016). «The curious case of Le Clézio’s Adam ...
  • Roussel-Gillet, I. (2011). J.M.G. Le Clézio, écrivain de l’incertitude. Paris: ...
  • Roussel-Gillet, I. (2010). «Le Clézio, l’écrivain métisserrand pour une nécessaire ...
  • Salles, M. (2007). Le Clézio, peintre de la vie moderne. ...
  • Salles, M. (2006). Le Clézio: Notre contemporain. Rennes: Presses Universitaires ...
  • Salles, M. (1996). Parcours de lecture, Le Procès-verbal. Paris: Bertrand-Lacoste. ...
  • Salzmann, Y. (2000). Sartre et l’authenticité: vers une éthique de ...
  • Sartre, J.-P. (1943). L'Être et le Néant: Essai d'ontologie phénoménologique. ...
  • Vinclair, P. (2016). «De la poésie, peut‑être. Littérature & crise ...
  • Vandenberghe, F. (2000). «La Loi individuelle: une éthique nietzschéo-bergsoniennne». Simmel ...
  • http://frederic.vdb.brainwaves.be/Frederic_Vandenberghes_Personal_Website/Texts_to_Download_files/9.pdf. Consulté le 20 août 2017. ...
  • Waugh, P. (2002) [1e éd. 1984]. Metafiction: The Theory and ...

Research Info Management

Certificate | Report | من نویسنده این مقاله هستم

اطلاعات استنادی این Paper را به نرم افزارهای مدیریت اطلاعات علمی و استنادی ارسال نمایید و در تحقیقات خود از آن استفاده نمایید.

Scientometrics

The specifications of the publisher center of this Paper are as follows:
Type of center: دانشگاه دولتی
Paper count: 34,084
In the scientometrics section of CIVILICA, you can see the scientific ranking of the Iranian academic and research centers based on the statistics of indexed articles.

Share this page

More information about COI

COI stands for "CIVILICA Object Identifier". COI is the unique code assigned to articles of Iranian conferences and journals when indexing on the CIVILICA citation database.

The COI is the national code of documents indexed in CIVILICA and is a unique and permanent code. it can always be cited and tracked and assumed as registration confirmation ID.

Support