سنجش سرمایه های معیشتی روستاهای مناطق کوهستانی با رویکرد معیشت پایدار (مورد مطالعه: دهستان کوه شاه، بخش احمدی ـ هرمزگان)

Publish Year: 1399
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: Persian
View: 264

This Paper With 13 Page And PDF Format Ready To Download

  • Certificate
  • من نویسنده این مقاله هستم

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این Paper:

شناسه ملی سند علمی:

JR_GSMA-1-3_004

تاریخ نمایه سازی: 4 اردیبهشت 1400

Abstract:

بررسی مسئله فقر در جوامع بشری حاکی از آن است که روستاییان از فقیرترین و آسیب­پذیرین گروه­های انسانی هستند و عدم توجه به وضعیت معیشتی آنان می­تواند عدم توسعه­یافتگی در سکونتگاه­های انسانی را دو چندان نماید. به عبارتی، سرمایههای معیشتی اساس توانمندی و دخالت روستائیان در سرنوشت فردی و اجتماعی آنها است و شالوده اصلی توسعه جوامع را شکل میدهد. از این­رو، پژوهش حاضر با هدف سنجش وضعیت داراییها و سرمایههای معیشتی روستاهای دهستان کوهشاه بخش احمدی با رویکرد معیشت پایدار طراحی شد. بدین منظور با روش توصیفی – تحلیلی و با ابزار پرسشنامه اطلاعات جامعه محلی گردآوری و مورد بررسی قرار گرفت. در مقاله حاضر، براساس چارچوب معیشت پایدار، سرمایههای معیشتی روستاهای کوهستانی منطقه کوهشاه مورد تحلیل و بررسی قرار گرفت. نتایج حاصله بیانگر آن بود که میزان دارایی و سرمایه معیشتی در زمینههای مختلف انسانی، مالی، فیزیکی، طبیعی، اجتماعی، در روستاهای مورد مطالعه متفاوت است و به دلیل آسیبپذیری در زمینههای مختلف در طی سالهای اخیر از میزان داراییهای فیزیکی، مالی و طبیعی کاسته شده و بر میزان داراییهای اجتماعی و انسانی افزوده شده است.نتایج نشان داده که پایداری سرمایههای معیشتی یکسان نیست، سرمایه مالی و فیزیکی با میانگین ۱.۴۱ و ۲.۴۶ جزو ناپایدارترین سرمایه، و سرمایه اجتماعیو انسانی با میانگین۳.۶۸ و ۳.۲۵ پایدارترین بعد معیشت در روستاهای مورد مطالعه است. با توجه به نتایج مشخص گردید که وضعیت پایداری در سرمایههای معیشتی کل نیز مناسب نیست و این امر زمینه ناپایداری را در روستاهای منطقه فراهم نموده است. نگارندگان در این مقاله به دنبال بیان این نکته هستند که برای خروج ساکنین از چرخه فقر و آسیبپذیری و ایجاد پایداری در منطقه و توانمندسازی جامعه محلی، تنها نمیتوان  با توجه به یک بعد (بعد اقتصادی) از زندگی موفق بود و باید به دارایی و آسیبپذیری آنها از زوایای مختلف انسانی، مالی، فیزیکی، و زیست محیطی توجه نمود. چرا که در این توانمندسازی جامعه محلی در طرح توان افزایی فقط به بعد اقتصادی آن توجه شده است.

Authors

Behrouz Badko

Faculty Member of Geography and Tourism Planning Department, Higher Education Institution of Academic Center for Education, Culture and Research, Kermanshah, Iran.

Mohammad Ghasemi Siani

Faculty Member of Urban Planning and Management Department, Institute of Humanities and Social Studies, Academic Center for Education, Culture and Research, Tehran, Iran.

Ali Ranjbaraki

Faculty Member of Economics Department, Institute of Humanities and Social Studies, Academic Center for Education, Culture and Research, Tehran, Iran.

Mohammad Hamed Shambiati

M.Sc. in Geography and Tourism Planning, Higher Education Institution of Academic Center for Education, Culture and Research, Kermanshah, Iran.

Ahmad Shakiba

Faculty Member of Economics Department, Institute of Humanities and Social Studies, Academic Center for Education, Culture and Research, Tehran, Iran.

مراجع و منابع این Paper:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :