CIVILICA We Respect the Science
(ناشر تخصصی کنفرانسهای کشور / شماره مجوز انتشارات از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی: ۸۹۷۱)

بررسی پایداری منابع آب در حوضه زاینده رود با استفاده از شاخصهای پایداری و مدل GMS (مطالعه موردی: آب خوان نجف آباد در حوضه زاینده رود)

عنوان مقاله: بررسی پایداری منابع آب در حوضه زاینده رود با استفاده از شاخصهای پایداری و مدل GMS (مطالعه موردی: آب خوان نجف آباد در حوضه زاینده رود)
شناسه ملی مقاله: JR_JISE-43-3_014
منتشر شده در در سال 1399
مشخصات نویسندگان مقاله:

اشرف مکوندی - دانشجو دکتری ‍آب و هواشناسی، گروه جغرافیای طبیعی، دانشکده علوم انسانی، دانشگاه علوم و تحقیقات تهران دانشگاه آزاد اسلامی.
حسین محمدی - استاد آب و هواشناسی، گروه جغرافیا، دانشگاه علوم و تحقیقات تهران، دانشگاه آزاد اسلامی
پرویز کردوانی - دانشیار گروه مهندسی آب، پردیس ابوریحان، دانشگاه تهران.
سامان جوادی - دانشیار گروه مهندسی آب، پردیس ابوریحان، دانشگاه تهران.
منوچهر فرج زاده اصل - استاد گروه جغرافیای طبیعی، دانشکده علوم انسانی، دانشگاه تربیت مدرس تهران.

خلاصه مقاله:
امروزه استفاده بی­رویه از منابع آب سطحی و زیرزمینی این منابع را در معرض خطر قرار داده و از این رو وجود یک برنامه جامع مدیریتی در جهت بهبود بازخوردها و حفظ تعادل و پایداری منابع آب ضروری است. در این مطالعه برای بررسی پایداری منابع آب در این منطقه از سه شاخص نسبت آب مصرفی به آب تجدیدپذیر(C/RW)، آب در دسترس (WAI) و تنش آبی(WSI) استفاده شده است. نتایج سه شاخص نشان­دهنده عدم تعادل در عرضه و تقاضا بوده و در نهایت گویای تنش آبی شدید در محدوده مذکور می­باشد. بر این اساس مقدار شاخص نسبت آب مصرفی به آب تجدیدپذیر(C/RW) ۸/۰،  آب در دسترس (WAI) ۳/.- و شاخص تنش آبی (WSI) محدوده نجف آباد ۲۷/۱ برآورد گردید. در گام بعدی با استفاده از تعیین تغییرات حجم ذخیره، صحت محاسبات بیلان دشت بررسی و با تهیه اطلاعات اولیه، مدل عددی مادفلو در نرم افزارGMS با هدف صحت­سنجی نتایج شاخص­های پایداری اجرا شد. مدل تهیه­شده در حالت ماندگار و در دوره زمانی ۹۳-۱۳۸۹ برای حالت غیر ماندگار واسنجی و صحت­سنجی گردید. نتایج مدلسازی نیز نشان داد که بیلان درازمدت دشت منفی و کسری مخزن به میزان ۱۷۸- میلیون مترمکعب در طی سال­های۹۳-۱۳۸۹ است، که نشاندهنده هم سو بودن نتایج مدلسازی و شاخص­های پایداری می­باشد. همچنین این نتایج نشان می­دهد، توسعه فعلی در محدوده نجف­آباد باعث بروز عدم تعادل منابع آب در این محدوده شده که به تبع آن ناپایداری آبخوان در شرایط آتی را به دنبال خواهد داشت.

کلمات کلیدی:
مدلسازی آب زیرزمینی, تنش آبی, بیلان منابع و مصارف, MODFLOW, تعادلبخشی آبخوان

صفحه اختصاصی مقاله و دریافت فایل کامل: https://civilica.com/doc/1188645/