CIVILICA We Respect the Science
(ناشر تخصصی کنفرانسهای کشور / شماره مجوز انتشارات از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی: ۸۹۷۱)

درآمدی بر الگوی حکمی و اجتهادی علوم اجتماعی اسلامی

عنوان مقاله: درآمدی بر الگوی حکمی و اجتهادی علوم اجتماعی اسلامی
شناسه ملی مقاله: JR_FRH-4-4_001
منتشر شده در در سال 1397
مشخصات نویسندگان مقاله:

عبدالحسین خسروپناه - Full Professor in the Department of Philosophy, Islamic Research Institute for Culture and Thought, Iran, Qom.

خلاصه مقاله:
چکیده ایده تولید «علوم اجتماعی اسلامی» از راهکارهای پاسخ به مسئله تبیین و فهم حیات انسانی و اجتماعی انسان و ارائه مدلهایی برای اداره بهتر جامعه است. اما مقصود از علوم اجتماعی اسلامی و علم دینی چیست؟ طرفداران و کسانی که علم دینی را ممکن میدانند پاسخهای مختلفی به این پرسش دادهاند. «الگوی حکمی و اجتهادی علوم اجتماعی» پاسخی برای تبیین چیستی، طبقهبندی و روششناسی علوم اجتماعی در مقام موجود و مطلوب و تلاشی در شکلدهی به یک برنامه پژوهشی برای تولید علوم اجتماعی اسلامی است. در این مقاله با رویکردی توصیفی و تحلیلی پس از ذکر مقدمات و مقصود از الگو و معرفت الگویی در مطالعه مرتبه دوم علوم اجتماعی، به تشریح دیدگاه الگوی حکمی و اجتماعی در چهار بخش: ۱. چیستی علوم اجتماعی، ۲. نسبت علوم اجتماعی با عقل و حکمت، ۳. نسبت علوم اجتماعی با تجربه و ۴. نسبت علوم اجتماعی با آموزههای نقلی پرداخته میشود. براساس این تبیین در دو بخش انتهایی به برخی الزمات روشی و آیندهنگارانه این الگو در تولید علوم اجتماعی اسلامی نیز اشاره میشود.

کلمات کلیدی:
Keywords: Religious Science, Social Sciences, Wisdom, Experience, Teachings of Revelation, Methodology, Philosophy of Social Sciences, Social Ideology, کلیدواژگان: علم دینی, علوم اجتماعی, حکمت, تجربه, اجتهاد, روششناسی, فلسفه علوم اجتماعی, ایدئولوژیهای اجتماعی.

صفحه اختصاصی مقاله و دریافت فایل کامل: https://civilica.com/doc/1198499/