CIVILICA We Respect the Science
(ناشر تخصصی کنفرانسهای کشور / شماره مجوز انتشارات از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی: ۸۹۷۱)

ارزیابی خطر سرب و کادمیوم بر سلامت انسان در اراضی کشاورزی اطراف معدن ایرانکوه در استان اصفهان

عنوان مقاله: ارزیابی خطر سرب و کادمیوم بر سلامت انسان در اراضی کشاورزی اطراف معدن ایرانکوه در استان اصفهان
شناسه ملی مقاله: JR_JWSS-22-4_006
منتشر شده در در سال 1397
مشخصات نویسندگان مقاله:

الهام چاوشی - ۱. Department of Soil Science, Collage of Agriculture, Isfahan (Khorasgan) Branch, Islamic Azad University, Isfahan, Iran.
شهرزاد اعرابی - ۱. Department of Soil Science, Collage of Agriculture, Isfahan (Khorasgan) Branch, Islamic Azad University, Isfahan, Iran.

خلاصه مقاله:
این پژوهش با هدف تعیین غلظت سرب و کادمیوم در محصولات کشاورزی اطراف معدن ایرانکوه و ارزیابی پتانسیل خطر آنها بر سلامت انسان در استان اصفهان انجام شد. نمونهبرداری به­صورت تصادفی و مرکب از خاک (عمق صفر تا ۲۰ سانتی­متری) و محصولات عمده زراعی (برنج و گندم) انجام شد. غلظت کل سرب و کادمیوم در خاک به­ترتیب ۱۸/۷۱ و ۵۷/۱ میلی­گرم بر کیلوگرم بهدست آمد. میانگین غلظت سرب در برنج و گندم به­ترتیب ۸۱/۷ و ۳۱/۲ میلی­گرم بر کیلوگرم و برای کادمیوم به­ترتیب ۱۵/۰ و۱۲۴/۰ میلی­گرم بر کیلوگرم بهدست آمد. میزان جذب روزانه سرب به بدن انسان از طریق خوردن برنج و گندم بیشتر از حد مجاز جذب (۶/۳ میکروگرم بر کیلوگرم وزن بدن در روز) بهدست آمد، اما جذب روزانه کادمیوم کمتر از حد مجاز جذب برآورد شد. میانگین شاخص تجمعی خطر سرب و کادمیوم نیز برای کودکان و افراد بالغ بهترتیب ۶۰/۴ و ۶۴/۴ محاسبه شد. این نتیجه نشان می­دهد که در صورت مصرف محصولات مورد مطالعه، احتمال ابتلا به بیماری­های غیر­سرطانی در مصرف ­کنندگان و همچنین احتمال ابتلا به بیماری­های سرطانی ناشی از فلز سرب وجود دارد.

کلمات کلیدی:
Lead, Cadmium, Hazard index, Wheat, Rice, سرب, کادمیوم, شاخص خطرپذیری, گندم, برنج

صفحه اختصاصی مقاله و دریافت فایل کامل: https://civilica.com/doc/1201009/