CIVILICA We Respect the Science
(ناشر تخصصی کنفرانسهای کشور / شماره مجوز انتشارات از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی: ۸۹۷۱)

ارزیابی اثر تغییر اقلیم بر جریان ورودی به سد زایندهرود

عنوان مقاله: ارزیابی اثر تغییر اقلیم بر جریان ورودی به سد زایندهرود
شناسه ملی مقاله: JR_JWSS-24-4_016
منتشر شده در در سال 1399
مشخصات نویسندگان مقاله:

سودابه خلیلیان - ۱. Department of Water Engineering and Sciences, Science and Research Branch, Islamic Azad University, Tehran, Iran.
مهدی سرائی تبریزی - ۱. Department of Water Engineering and Sciences, Science and Research Branch, Islamic Azad University, Tehran, Iran.
حسین بابازاده - ۱. Department of Water Engineering and Sciences, Science and Research Branch, Islamic Azad University, Tehran, Iran.
علی صارمی - ۱. Department of Water Engineering and Sciences, Science and Research Branch, Islamic Azad University, Tehran, Iran.

خلاصه مقاله:
در پژوهش حاضر، توسعه مدل هیدرولوژیکی SWAT در بالادست سد زایندهرود برای ارزیابی جریان ورودی به این سد شده است. بر این اساس پس از وارد کردن اطلاعات هواشناسی و هیدرومتری منطقه، شبیهسازی رواناب انجام گرفت. ایستگاههای هیدرومتری قلعهشاهرخ با توجه به حجم بالای ورودی به سد زایندهرود بهعنوان ایستگاه مبنا برای واسنجی و اعتبارسنجی در طول دوره آماری ۱۹۹۰ تا ۲۰۱۵ انتخاب شد. پس از شبیهسازی هیدرولوژیکی و صحت نتایج، پیشبینی وضعیت اقلیمی با استفاده از مدل پنجم تغییر اقلیم برای سناریوهای RCP انجام گرفت. طبق پیشبینی انجام گرفته با استفاده از مدلهای تغییر اقلیم، در همه مدلها میزان دما افزایش داشته و بیشترین میزان افزایش تحت سناریوی اقلیمی RCP ۸.۵ اتفاق خواهد افتاد. پس از ارزیابی تغییر اقلیم در سناریوهای مختلف انتشار، شبیهسازی میزان رواناب حوضه در مدل SWAT انجام گرفت. نتایج شبیهسازی میزان رواناب در حوضه آبریز نشان داد که اگر چه میزان بارش در منطقه افزایش داشته اما افزایش میزان دما اثر بیشتری داشته و باعث کاهش میزان رواناب در حوزه شده است. بر این اساس با استفاده از نتایج تغییر اقلیم شبیهسازی هیدرولوژیکی با استفاده از مدل SWAT انجام گرفت. نتایج تغییر اقلیم نشان داد که اثر سناریوهای انتشار در منطقه متفاوت بوده و باعث افزایش دما و بارش میشوند. بیشترین میزان افزایش در سناریوی RCP۸.۵ مشاهده شد که با ذات این سناریوی انتشار که بیشترین میزان انتشار گازهای گلخانهای و دیاکسیدکربن است نیز مطابقت داشت. سپس ارزیابی مدل هیدرولوژیکی انجام و نتایج نشان داد که اگرچه میزان بارش در منطقه افزایش داشته است اما افزایش دما در این حوضه اثر و کارایی بیشتری در کاهش میزان رواناب داشته است.

کلمات کلیدی:
LARS-WG, Zayandeh Rood, SWAT, Water Balance., بیلان آب, زاینده رود, LARS-WG, SWAT

صفحه اختصاصی مقاله و دریافت فایل کامل: https://civilica.com/doc/1201259/