CIVILICA We Respect the Science
(ناشر تخصصی کنفرانسهای کشور / شماره مجوز انتشارات از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی: ۸۹۷۱)

بررسی مقایسه ای مدل متداول و واسنجی شده شماره منحنی در برآورد سیلاب و رواناب (حوضه های مورد مطالعه: گالیکش، تمر، وطنا، کچیک و نوده در استان گلستان)

عنوان مقاله: بررسی مقایسه ای مدل متداول و واسنجی شده شماره منحنی در برآورد سیلاب و رواناب (حوضه های مورد مطالعه: گالیکش، تمر، وطنا، کچیک و نوده در استان گلستان)
شناسه ملی مقاله: JR_IDJ-12-1_013
منتشر شده در در سال 1397
مشخصات نویسندگان مقاله:

ساناز دایی - دانش آموخته کارشناسی ارشد ، گروه مهندسی آب دانشکده مهندسی آب و خاک، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
میثم سالاری جزی - گروه مهندسی آب دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
خلیل قربانی - عضو هیئت علمی و دانشیار گروه علوم و مهندسی آب دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
مهدی مفتاح هلقی - گروه مهندسی آب دانشکده آب و خاک دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان،ه گرگان، ایران

خلاصه مقاله:
مدل متداول شماره منحنی (SCS-CNT) که بر اساس کاربرد جدول پیشنهادی توسط سازمان حفاظت خاک آمریکا (SCS) است به طور گسترده­ای توسط محققین و مهندسین مورد استفاده قرار می­گیرد. لیکن ممکن است ویژگی­های حوضه آبریز مورد بررسی کاملا متفاوت با شرایط استخراج مدل SCS-CNT باشد. واسنجی مدل شماره منحنی (SCS-CNC) می­تواند یک راه حل در این زمینه باشد. در این مطالعه، ۳۷ رویداد بارش - رواناب در پنج حوضه آبریز تمر، گالیکش، نوده، وطنا و کچیک (به­ترتیب با مساحت­های ۱۵۲۷، ۴۵/۴۰۱، ۶۵/۷۸۹ ، ۷۷/۱۰ و ۳۶ کیلومترمربع) در استان گلستان مورد بررسی قرار گرفت و از ۱۴ رویداد برای مقایسه مدل­های SCS-CNT و SCS-CNC استفاده گردید. مقایسه نتایج بر اساس معیارهای آماری ریشه میانگین مربعات خطا (RMSE)، ناش - ساتکلیف (NSE) و خطای برآورد دبی اوج (PEP)  صورت گرفت. معیارهای RMSE و NSEدر ۷۹% موارد بهبود دقت برآورد هیدروگراف و معیار PEP در ۸۶% موارد بهبود دقت برآورد دبی اوج در مدل SCS-CNC نسبت به مدل SCS-CNT را تایید کردند. مدل­های SCS-CNC و SCS-CNT به ترتیب در ۸ و ۷ رویداد منجر به کم­برآوردی و در ۶ و ۷ رویداد موجب بیش­برآوردی دبی اوج شده­اند. نتایج موید آن است که کاربرد مدل واسنجی شده شماره منحنی موجب بهبود نتایج شبیه­سازی در پنج حوضه مورد مطالعه شده است.

کلمات کلیدی:
دبی اوج, سیلاب, هیدروگراف, (CN)

صفحه اختصاصی مقاله و دریافت فایل کامل: https://civilica.com/doc/1210996/