CIVILICA We Respect the Science
(ناشر تخصصی کنفرانسهای کشور / شماره مجوز انتشارات از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی: ۸۹۷۱)

بررسی عدم قطعیت گروهی مدل های گردش عمومی جو در شبیه سازی داده های هواشناسی (مطالعه موردی ایستگاه سینوپتیک رشت)

عنوان مقاله: بررسی عدم قطعیت گروهی مدل های گردش عمومی جو در شبیه سازی داده های هواشناسی (مطالعه موردی ایستگاه سینوپتیک رشت)
شناسه ملی مقاله: JR_IDJ-13-6_030
منتشر شده در در سال 1398
مشخصات نویسندگان مقاله:

پریسا شاهین رخسار - عضو هیات علمی بخش تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان گیلان
امین علیزاده - استاد گروه مهندسی آب، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران
حسین انصاری - گروه علوم مهندسی آب، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد
محمد قربانی - استاد گروه اقتصاد کشاورزی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران

خلاصه مقاله:
یکی از معتبرترین روش ها برای ارزیابی اثرات پدیده تغییر اقلیم استفاده از متغیرهای اقلیمی شبیه سازی شده توسط مدل های گردش عمومی جو (AOGCM) است ولی این شبیه سازی ها دارای عدم قطعیت می باشند. چشم پوشی از عدم قطعیت های مرتبط با تغییر اقلیم در تحقیقات، از اعتبار نتایج کاسته و منجر به اعمال نتایج غیرواقعی و غیرکاربردی خواهد شد. در این پژوهش ابتدا داده های دما، بارش و تابش شبیه سازی شده توسط ۵ مدل HADCM۳، NCCCSM، NCCCSM، INCM۳، GFCM۲۱ و MPEH۵ در ایستگاه سینوپتیک رشت بر اساس سناریوهای انتشار A۱B، A۲ و B۱ به روش آماری ریزمقیاس شدند. ارزیابی کارایی مدل ها به صورت منفرد و گروهی با استفاده از آماره های خطا سنجی انجام شد. همچنین عدم قطعیت هر یک از مدل های گردش عمومی جو و سناریوهای انتشار به روش وزن دهی بررسی شد. نتایج آزمون آماره های محاسبه شده برای هر یک از مدل ها به صورت منفرد نشان داد مدل INCM۳ در سناریوی A۱B برای شبیه سازی بارش، مدل NCCCSM در سناریوی A۱B برای شبیه سازی تابش و GFCM۲۱ تحت سناریوی B۱ برای شبیه سازی دمای کمینه و مدل HADCM۳ در سناریوی A۱B برای شبیه سازی دمای بیشینه بیشترین کارایی را در شبیه سازی داشته اند. نتایج اجرای گروهی مدل ها نشان داد که در برنامه ریزی آتی می توان از ترکیب گروهی مدل ها با عدم قطعیت کمتر و دقت بیشتری پارامترهای اقلیمی را شبیه سازی کرد. به منظور انتخاب سناریوی برتر بر اساس اجرای گروهی مدل ها مشاهده شد بیشترین مطابقت داده های بارش شبیه سازی شده با داده های واقعی بر مبنای سناریوی B۱، برای داده های تابش بر مبنای سناریوی A۱B و دمای کمینه و بیشینه بر مبنای سناریوی B۱ می باشد.

کلمات کلیدی:
تغییر اقلیم, ریزمقیاس آماری, سناریوهای انتشار, صحت سنجی

صفحه اختصاصی مقاله و دریافت فایل کامل: https://civilica.com/doc/1211237/