CIVILICA We Respect the Science
(ناشر تخصصی کنفرانسهای کشور / شماره مجوز انتشارات از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی: ۸۹۷۱)

(مقاله علمی پژوهشی) برآورد عملکرد بالقوه گیاهان ذرت علوفه ای و گوجه فرنگی بر اساس رژیم تابشی -گرمایی منطقه ابهر

عنوان مقاله: (مقاله علمی پژوهشی) برآورد عملکرد بالقوه گیاهان ذرت علوفه ای و گوجه فرنگی بر اساس رژیم تابشی -گرمایی منطقه ابهر
شناسه ملی مقاله: JR_AGRIMET-8-2_003
منتشر شده در در سال 1399
مشخصات نویسندگان مقاله:

فرهاد بیات - گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده علوم و مهندسی کشاورزی، دانشگاه تهران، کرج، ایران
محمدرضا جهانسوز - استاد، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی کرج، دانشکده علوم زراعی و دامی، گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشگاه تهران، کرج، ایران.
محمدباقر حسینی - دانشیار گروه زراعت و اصلاح نباتات، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی، دانشکده علوم و مهندسی کشاورزی، دانشگاه تهران، کرج، ایران.
فریدون سرمدیان - استاد گروه خاکشناسی پردیس کشاورزی دانشگاه تهران
غلامرضا پیکانی ماچیانی - استادیار گروه اقتصاد کشاورزی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران، کرج
مصطفی اویسی - دانشیار گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشگاه تهران، کرج.

خلاصه مقاله:
میزان عملکرد رقم خاصی از یک محصول در محیطی معین با آب و مواد مغذی کافی و عاری از آفات و بیماری ها به عنوان تولید بالقوه تعریف می شود. مطالعه ای جهت برآورد مقدار بالقوه ماده خشک کل (TDM) برای دو گیاه ذرت علوفه ای و گوجه فرنگی در شرایط مطلوب رشد بر اساس رژیم تابشی -گرمایی منطقه ابهر با استفاده از مدل رشد فائو در سال ۱۳۹۸ انجام شد. نتایج تحقیق حاضر نشان داد که  عملکرد عملکرد  TDM و دانه در ارقام هیبریدی ذرت متحمل به تراکم بوته بالا در واحد سطح با شاخص سطح برگ ۵/۳، شاخص برداشت ۵۲ درصد و طول فصل رشد ۱۲۵ روز، به ترتیب در حدود ۶۷/۲۸ و ۹۱/۱۴ تن در هکتار خواهد بود. متناظرا، برای گوجه فرنگی با شاخص سطح برگ ۸/۲، شاخص برداشت ۶۵ درصد و فصل رشد ۱۴۸ روزه، معادل ۲۱۲ تن در هکتار می باشد که با توجه به ماهیت چندساله این گیاه، عملکرد آن می تواند از طریق بهبود سبزمانی بوته ها و طولانی شدن مرحله برداشت محصول افزایش یابد. بر اساس طول چرخه رشد گیاه ذرت و گوجه فرنگی، نیاز آبیاری آن ها به ترتیب برابر با ۹/۷۰۳ و ۱/۸۳۰ میلی متر برآورد گردید. یافته های پژوهش می تواند در بهبود عملکرد گیاهان زراعی منطقه با استفاده از روشهای مدیریتی مناسب با شرایط اقلیمی به کار رود.

کلمات کلیدی:
عملکرد بالقوه, مدل رشد فائو, محصول تابستانه, ابهر

صفحه اختصاصی مقاله و دریافت فایل کامل: https://civilica.com/doc/1211459/