CIVILICA We Respect the Science
(ناشر تخصصی کنفرانسهای کشور / شماره مجوز انتشارات از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی: ۸۹۷۱)

ارزیابی تنوع گونه ای و غنای پوشش گیاهی در دو کانون گرد و غبار استان خوزستان

عنوان مقاله: ارزیابی تنوع گونه ای و غنای پوشش گیاهی در دو کانون گرد و غبار استان خوزستان
شناسه ملی مقاله: JR_IJAE-9-4_005
منتشر شده در در سال 1399
مشخصات نویسندگان مقاله:

مهری دیناروند - Forests and Rangelands Research Department, Khuzestan Agricultural and Natural Resources Research and Education Center, Agricultural Research Education and Extension Organization(AREEO)
محمد فیاض - Research Institute of Forest and Rangelands
کوروش بهنام فر - Forests and Rangelands Research Department, Khuzestan Agricultural and Natural Resources Research and Education Center, Agricultural Research Education and Extension Organization(AREEO)
فرهاد خاکساریان - Research Institute of Forest and Rangelands
بنفشه یثربی - Forests and Rangelands Research Department, Khuzestan Agricultural and Natural Resources Research and Education Center, Agricultural Research Education and Extension Organization(AREEO)
سیدعبدالحسین آرامی - Gorgan University of Agricultural Sciences and Natural.

خلاصه مقاله:
تالاب های منصوریه و شریفیه به دلایل متعدد طی سال های اخیر خشک شده و به کانون گرد و غبار در استان خوزستان تبدیل شده اند. این پژوهش در تالاب های شریفیه و منصوریه با هدف اصلی مطالعه پوشش گیاهی از جنبه تنوع و غنای گونه ای این مناطق تالابی در زمان پخش آب و آب گیری و ارزیابی روند تغییرات آن پس از پخش آب و نیز آب گیری در اثر باران های سال های اخیر انجام شده است. برای ارزیابی تغییرات پوشش گیاهی با پیمایش صحرایی، تعداد ۵ ترانسکت دائمی ۱۰۰ متری با فواصل ۵۰ متری در محل پخش آب به صورت تصادفی سیستماتیک مستقر شد و در مجموع از تعداد ۳۰ پلات ثابت، داده ها در ۶ زمان مختلف در سال های ۱۳۹۶ تا ۱۳۹۸ برداشت شد. با استفاده از عامل درصد پوشش، شاخص های غنا، یکنواختی و تنوع گونه ای اندازه گیری شد. نتایج نشان داد تفاوت معنی داری در زمان پخش آب و زمان بدون آب رسانی در تالاب منصوریه وجود دارد. شاخص های تنوع سیمپسون و شانون نشان داد پس از پخش آب به وسیله کانال شهید پورشریفی و وقوع بارندگی ها، میزان تنوع به تدریج افزایش یافته است. همچنین در تالاب شریفیه نیز شاخص های تنوع شانون و سیمپسون در پی افزایش غنا و کاهش غالبیت از ۲ گونه غالب به ۲۰ گونه متنوع، افزایش یافتند به-نحوی که بین درصد پوشش و شاخص های تنوع و غنا در سال های متوالی ۱۳۹۶ و ۱۳۹۷ تفاوت معنی داری مشاهده شد. در مجموع در عرصه های پخش آب، افزایش پوشش گیاهی بومی مشاهده شد که سبب جلوگیری از ایجاد گرد و غبار می شود.

کلمات کلیدی:
Species richness, water spriding, Shannon and Simpson, Shahid Poursharifi Channel, غنای گونه ای, پخش آب, شانون و سیمپسون, کانال شهید پورشریفی

صفحه اختصاصی مقاله و دریافت فایل کامل: https://civilica.com/doc/1211550/