CIVILICA We Respect the Science
(ناشر تخصصی کنفرانسهای کشور / شماره مجوز انتشارات از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی: ۸۹۷۱)

اثر سالیسیلیک اسید بر مقدار فنل کل، فلاونوئید، آنتوسیانین و آنزیم های فنیل آلانین آمونیالیاز و تیروزین آمونیالیاز در گیاه گوجه فرنگی Solanum lycopersicum Mill))

عنوان مقاله: اثر سالیسیلیک اسید بر مقدار فنل کل، فلاونوئید، آنتوسیانین و آنزیم های فنیل آلانین آمونیالیاز و تیروزین آمونیالیاز در گیاه گوجه فرنگی Solanum lycopersicum Mill))
شناسه ملی مقاله: JR_IJPB-9-4_005
منتشر شده در در سال 1396
مشخصات نویسندگان مقاله:

علی اکبر احسانپور - گروه زیست شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه اصفهان، اصفهان، ایران
محمد صادق مالکی - گروه زیست شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه اصفهان، اصفهان، ایران

خلاصه مقاله:
گیاه گوجه فرنگی یکی از گیاهان زراعی است که به صورت گیاه مدل در شرایط آزمایشگاهی استفاده می شود. هورمون سالیسیلیک اسید سنتز و تجمع متابولیت های ثانویه را مانند فنل، فلاونوئید و آنتوسیانین با تغییر در آنزیم های درگیر در مسیر بیوسنتزی آنها در گیاهان موجب می شود. پژوهش حاضر با هدف بررسی اثر سالیسیلیک اسید بر متابولیت های ثانویه و مسیر بیوسنتز آنها، در غلظت های صفر، ۰۰۰۱/۰، ۰۰۱/۰، ۰۱/۰، ۱/۰ و ۵/۰ میلی مولار سالیسیلیک اسید در محیط کشت MS در شرایط کشت بافت انجام شد. پس از چهار هفته رشد، گیاهچه ها برای بررسی و اندازه گیری شاخص ها از شیشه خارج شدند. نتایج نشان دادند با افزایش سالیسیلیک اسید، وزن تر و خشک ریشه و اندام هوایی و همچنین مقدار کلروفیل های a، b و کل گیاه تا غلظت ۰۱/۰ میلی مولار سالیسیلیک اسید افزایش و سپس کاهش معنی داری نسبت به نمونه شاهد نشان دادند. ترکیبات فنل کل، فلاونوئید، آنتوسیانین، آنزیم های فنیل آلانین آمونیالیاز، تیروزین آمونیالیاز و پراکسیداز نیز با افزایش غلظت سالیسیلیک اسید به تدریج افزایش یافتند و بیشترین مقدار آنها در غلظت ۵/۰ میلی مولار سالیسیلیک اسید بود. نتایج پیشنهاد می کنند سالیسیلیک اسید در غلظت های بهینه افزایش رشد و در غلظت های زیاد با ایجاد تنش اکسیداتیو کاهش وزن و مقدار رنگیزه های گیاه را موجب می شود. ترکیبات فنلی و آنزیم های بیوسنتزی آن نیز با افزایش سالیسیلیک اسید به دو دلیل افزایش می یابند که عبارتند از: ۱- سالیسیلیک اسید بر مقدار ترکیبات یادشده اثر مستقیم می گذارد و ۲- این ترکیبات با داشتن خاصیت آنتی اکسیدانی در برابر گونه های اکسیژن فعال تولیدشده بر اثر تیمار سالیسیلیک اسید در گیاه افزایش می یابند

کلمات کلیدی:
ترکیبات فنلی, سالیسیلیک اسید, کشت در شیشه, گوجه فرنگی, گونه های فعال اکسیژن

صفحه اختصاصی مقاله و دریافت فایل کامل: https://civilica.com/doc/1213350/