نقش صفات چهارگانه تاریک شخصیت، نشخوار ذهنی و پریشانی روانشناختی در استرس ادراک شده و علائم افسردگی در دانشجویان طی همه گیری کووید- ۱۹

Publish Year: 1399
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: Persian
View: 1,304

متن کامل این Paper منتشر نشده است و فقط به صورت چکیده یا چکیده مبسوط در پایگاه موجود می باشد.
توضیح: معمولا کلیه مقالاتی که کمتر از ۵ صفحه باشند در پایگاه سیویلیکا اصل Paper (فول تکست) محسوب نمی شوند و فقط کاربران عضو بدون کسر اعتبار می توانند فایل آنها را دریافت نمایند.

  • Certificate
  • من نویسنده این مقاله هستم

این Paper در بخشهای موضوعی زیر دسته بندی شده است:

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این Paper:

شناسه ملی سند علمی:

COVIDCING01_023

تاریخ نمایه سازی: 11 خرداد 1400

Abstract:

زمینه مسئله: شیوع ویروس جدید کرونا (COVID-۱۹) طی یک سال اخیر علاوه بر تبعات جانی، تاثیرگسترده ای بر سلامت روانشناختی افراد در سراسر جهان داشته است. این بیماری، منشا استرس و آشفتگی هایهیجانی برای عوموم جامه شده است که در این میان، متغیرهای مختلف روانشناختی و عوامل زمینه ای نظیرویژگی های شخصیتی بر شدت استرس تاثیر گذار هستند. صفات سه گانه تاریک شخصیت، به عنوان یکی ازعوامل آشفته ساز روانی، شامل سه صفت خودشیفتگی، جامعه ستیزی و ماکیاولیسم فرض شده است. اخیرا مدلچهارگانه شخصیت با افزودن عامل دگرآذاری، به صورت چهارگانه تاریک شخصیت مد نظر قرار گرفته است.نشخوارذهنی و پریشانی روانشناختی از عوامل تشدید کننده استرس و آشفتگی های هیجانی می باشند.هدف اصلی: هدف ان پژوهش حاضر بررسی نقش صفات چهارگانه تاریک شخصیت، نشخوار ذهنی و پریشانیروانشناختی در استرس ادراک شده و و علائم افسردگی در دانشجویان طی همه گیری کووید- ۱۹ بوده است.روش: پژوهش حاضر از نوع طرح های همبستگی و مبتنی بر روابط مدلسانی معادلات ساختاری بود. در اینپژوهش ۲۳۵ دانشجو به روش نمونه گیری تصادفی و از طریق فراخوان مجازی مورد بررسی قرار گرفتند وپرسشنامه های صفات چهارگانه تاریک شخصیت، سبک پاسخدهی نشخواری، مقیاس پریشانی روانشناختی کسلر،پرسشنامه استرس ادراک شده و مقیاس افسردگی بک- ۲ را تکمیل نمودند.یافته ها: نتایج حاصل از تحلیل رگرسیون چند متغیری همزمان نشان داد که ۶۲ درصد از تغییرات استرس ادراکشده و ۶۸ درصد از و علائم افسردگی به ترتیب با ضریب همبستگی چند گانه ۰/۷۸ و ۰/۸۱ توسط خودشیفتگی،ماکیاولیسم، نشخوار ذهنی و پریشانی شناختی پیش بینی می شوند. از سوی دیگر نتایج حاصل از روابط ساختاریحاکی از آن است که صفات خودشیفتگی، ماکیاولیسم و پریشانی روانشناختی دارای نقش پیش بین و نشخوار ذهنیدارای نقش میانجی در استرس ادراک شده و و علائم افسردگی می باشند. همچنین مدل ارایه شده از شاخص هاینیکویی برازش خوبی برای پیش بینی ابعاد مختلف استرس ادراک شده و و علائم افسردگی برخوردار بود.نتیجه گیری: الگوی ارتباطی به دست آمده نشان می دهد افراد دارای ویژگی های خوشیفتگی و ماکیاولسیم بهعلت ادراک خطر و نا امنی شدید، بیش از سایر افراد در معرض استرس ادراک شده و و علائم افسردگی قرار دارند.همچنین نشخوارذهنی در این افراد با تشدید میزان نگرانی موجب افرایش و علائم می شود. در نتیجه شناساییدانشجویان دارای این مولفه ها و سپس استفاده از روان درمانی ها در جهت کاهش مشکلات روانشناختی طی دورانکرونا از اهمیت بسزایی برخوردار است.

Authors

رعنا پرواز

کارشناس ارشد روانشناسی، دانشگاه شهید مدنی آذربایجان

غلامرضا چلبیانلو

گروه روانشناسی، دانشگاه شهید مدنی آذربایجان