بررسی یک تعارض و تحلیل و ریشهیابی آن پیش فرض امکان شناخت ذاتیات اشیاء یا محدودیت توانائی انسان در وقوف بر حقیقت آنها
Publish place: Existence and Knowledge، Vol: 0، Issue: 9
Publish Year: 1384
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: Persian
View: 248
This Paper With 12 Page And PDF Format Ready To Download
- Certificate
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_HASPH-0-9_001
تاریخ نمایه سازی: 17 خرداد 1400
Abstract:
حکیمان مسلمان هرچند درمواضع مختلفی دیدگاههای خود را بر پیش فرض امکان شناخت حقیقت اشیاء, استوار نمودهاند وقوف برحقیقت اشیاء و شناخت فصول حقیقی آنها را از حوزه توانایی انسان خارج دانستهاند. این مطلب موجب گردیده تا برخی تصورنمایند, فیلسوفان مسلمان در این مسئله که از مسایل اساسی شناخت محسوب میشود دردام تناقض گرفتارآمدهاند. در این مقاله ضمن بررسی این موضوع و رفع تعارض به نفع محدودیت توانائی انسان در وقوف بر حقیقت اشیاء، با عنایت به میزان توفیق فیلسوفان مسلمان در حل مسئله اساسی امکان شناخت, بر این نکته تاکید شده است که غالب فیلسوفان مسلمان نه چندان در بند استدلالهای شکاکانه بودهاند تا قبول اصل محدودیت توانائی انسان در نیل به حقایق اشیاء را مستلزم سرگردان شدن در وادی هولناک شک تلقی نمایند, و نه خود را در تنگنای حصار قطع و جزم بیاساس زندانی میدیدند, تا بدون دلیل بر اعتبار فرض تطابق ماهوی بین ادراک و شیء ادراک شده اصرار ورزند.به علاوه پندار تناقض مولود باور به اصل طرد شق ثالث و منطق دو ارزشی، که در آن ارزش معرفت به یکی از دو حد صادق یا کاذب محدود میشود و از شان فاعل شناسائی در مسئله شناخت و ارزشهای میانی آن دو, که تابع میزان علم یا جهل فاعل شناسائی است غفلت میگردد، تلقی شده است.
Keywords:
امکان شناخت ذاتیات اشیاء , محدودیت توانائی انسان در وقوف بر حقایق اشیاء , فصل حقیقی (اشتقاقی) , فصل منطقی , وجه شی ء , شیء من وجه , علم اجمالی , علم تفصیلی
Authors
مرتضی حاج حسینی
دانشیار فلسفه دانشکده ادبیات و علوم انسانی دانشگاه اصفهان
مراجع و منابع این Paper:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :