پردازش شناختی و تولید گفتار روایتی در کودکان دارای نقص توجه- بیش فعالی

Publish Year: 1399
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: Persian
View: 294

متن کامل این Paper منتشر نشده است و فقط به صورت چکیده یا چکیده مبسوط در پایگاه موجود می باشد.
توضیح: معمولا کلیه مقالاتی که کمتر از ۵ صفحه باشند در پایگاه سیویلیکا اصل Paper (فول تکست) محسوب نمی شوند و فقط کاربران عضو بدون کسر اعتبار می توانند فایل آنها را دریافت نمایند.

  • Certificate
  • من نویسنده این مقاله هستم

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این Paper:

شناسه ملی سند علمی:

NSCC01_051

تاریخ نمایه سازی: 4 تیر 1400

Abstract:

مقدمه: بیش فعالی یک از شایع ترین بیماری های عصبی- روانی دوران کودکی است. کودکان دارای ADHD مورد توجه قرار می گیرد، اختلالات زبانی است که به عنوان شایع ترین اختلال همراه بیماری های عصبی و مشکلات رفتاری در کودکان می باشند. بررسی ها نشان داده که حدود دو سوم کودکان ADHD اختلالات زبانی دارند. در این کودکان، از بین حیطه های زبانی، معناشناسی و کاربرد شناسی بیشتر تحت تاثیر قرار می گیرد. گفتار روایتی یک اندازه گیری معتبر برای بررسی اجزای ارتباطی و جنبه های زبانی است. تولید گفتار روایتی نیازمند توانایی های شناختی، زبانی و اجتماعی است. کودکان دارای ADHD نیز به علت نقایص توجه، مشکلات پردازش شناختی دارند. از آن جایی که تولید گفته روایتی نیاز به پردازش شناختی و مهارت های زبانی دارد و آنالیز این مهارت یکی از روش های ارزیابی آسیب های ارتباطی می باشد، هدف مطالعه حاضر بررسی پردازش شناختی و تولید گفتار روایتی در کودکان ADHD است. روش کار: مطالعه حاضر با بررسی مطالعات منتشر شده در زمینه گفتار روایتی در کودکان ADHD در پایگاه های اطلاعاتی SID ،google scholar ،PubMed از سال های ۱۹۹۰ تا ۲۰۱۹ انجام شد. جستجو با استفاده از کلید واژه های cognitive processing, narrative discourse ،ADHD صورت گرفت. یافته ها: نتایج مطالعه حاضر نشان داد که کودکان ADHD مشکلات بیشتری در سازماندهی و جنبه های کاربرد شناسی گفتار محاوره نسبت به کودکان عادی دارند، همچنین این کودکان به علت سازماندهی و خود تنظیمی ضعیف افکارشان در بیان عقاید، نیازها و جنبه های کاربردشناسی زبان مشکل دارند و از آن- جایی گفتار روایتی نیازمند سازماندهی و طبقه بندی عقاید و توجه، توانایی های شناختی و زبانی و اجتماعی نیاز دارد، بنابراین مشکلات پردازش شناختی بر تولید گفته های روایتی کارامد و مناسب تاثیر می گذارد که بررسی ها نیز حاکی از ارتباط پردازش های شناختی و تولید گفتار روایتی در کودکان ADHD می باشد. نتیجه گیری: برنامه ریزی، سازماندهی، پردازش شناختی، خود تنظیمی و واژه یابی جهت عملکرد موفق در هر تکلیفی ضروری هستند که این فرایند ها بر مهارت های تحصیلی این کودکان در آینده تاثیر می گذارد. با توجه به ارتباط پردازش های شناختی با تولید گفتار روایتی و اهمیت بررسی گفتار روایتی به منظور ارزیابی جنبه های زبانی و آسیب های ارتباطی، آگاهی از مشکلات ارتباطی کودکان دارای ADHD ضروری است، زیرا ممکن است نقایص پردازش شناختی و تولید گفته های روایتی بر عملکرد عاطفی، روانی و تحصیلی کودک تاثیر بگذارد. با توجه به زمینه شغلی درمانگران توان بخشی، معلمان و روان شناسان و ارتباط با کودکان دارای ADHD، اهمیت ارتباط پردازش های شناختی و تولید گفتار روایتی و آگاهی از مشکلات پردازش های شناختی در این دسته از کودکان، بسیار ضروری است، تا این متخصصان بتوانند در حوزه تخصص خود اقدامات مناسب را برای کمک به این کودکان انجام دهند. بنابراین بهتر است از آزمون های مناسب جهت بررسی اختلالات شناختی و مداخله زودهنگام جهت دسترسی به گفتاری کارآمد در این کودکان بهره گرفت.

Authors

مائده مقتدر

کارشناسی ارشد گفتاردرمانی، عضو هیئت علمی گروه گفتار درمانی، مرکز تحقیقات توان بخشی اسکلتی و عضلانی، دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز، اهواز، ایران

فاطمه خورشاکیسمی

کارشناسی ارشد گفتار درماانی، عضو تیم کاشت حلزون استان گیلان، گفتار درمان بخش نورولوژی بیمارستان آریا، گیلان، ایران