CIVILICA We Respect the Science
(ناشر تخصصی کنفرانسهای کشور / شماره مجوز انتشارات از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی: ۸۹۷۱)

عوامل چالش زای ارتقاء کیفیت آموزش عربی از نگاه دبیران عربی و دانش آموزان متوسطه (مطالعه موردی دوره اول متوسطه مدرسه دخترانه در شهر شاهرود)

عنوان مقاله: عوامل چالش زای ارتقاء کیفیت آموزش عربی از نگاه دبیران عربی و دانش آموزان متوسطه (مطالعه موردی دوره اول متوسطه مدرسه دخترانه در شهر شاهرود)
شناسه ملی مقاله: ARCONFC02_024
منتشر شده در دومین همایش ملی دانش موضوعی-تربیتی در آموزش زبان عربی در سال 1400
مشخصات نویسندگان مقاله:

هدایت اله تقی زاده - استادیار گروه زبان و ادبیات، دانشگاه فرهنگیان
محدثه برقی - دبیر عربی، اداره آموزش و پرورش استان سمنان، منطقه بسطام

خلاصه مقاله:
هدف از این پژوهش، کمک به ارتقاء کیفیت آموزش زبان عربی در نظام آموزشی، از راه بررسی و معرفی عوامل چالش زای مهم آموزش زبان عربی است. در این تحقیق تلاش شده است تا از نظرات دبیران محترم عربی به عنوان متخصصان آموزش و مهمترین افراد دخیل در میزان موفقیت آموزش و یادگیری زبان عربی استفاده بهینه به عمل آید. شواهد و تحقیقات علمی، چالش های موجود در نظام آموزشی در حیطه عناصر برنامه درسی آموزش عربی، عوامل تعدیل کننده یادگیری زبان خارجی (شامل موانع، مزیت ها و عوامل تسهیل)، پیامدها (مثبت و منفی)، ویژگی های زمینه ای (تاریخی، فرهنگی، اجتماعی، اقتصادی، سیاسی، ساختاری) مورد مطالعه و بررسی و نتیجه گیری قرار میگیرد. برای اعتبار سنجی داده های به دست آمده دو نمونه پرسشنامه محقق ساخته، در اختیار جامعه آماری ۲۰۰ نفری قرار گرفته است. نتیجه پژوهش نشان میدهد که کتابهای درسی زبان عربی در ایران تنها بر اساس مهارتهای خواندن و ترجمه، تالیف شده اند. لذا هدف از یادگیری زبان عربی باید افزایش مهارت مکالمه باشد تا بتوان از طریق آن به مهارت ارتباط دست یافت. همچنین تحلیل نظرخواهی از دبیران نشان میدهد که باور و نظر معلمان در رابطه با آموزش زبان عربی به جهت عوامل بیرونی (از قبیل امکانات نامناسب، عوامل فرهنگی خانواده و دانش آموزان، عدم هماهنگی در برنامه درسی و محتوای کتابها) و عوامل مادی و معنوی (از قبیل انگیزه) متفاوت از عملکرد آنها در کلاس درس میباشد. لذا با ایجاد هماهنگی و همسویی مطلوب برنامه درسی و چهار عنصر »هدف«، »محتوای کتب درسی«، »ارزشیابی« و »زمان« در جهت تقویت توان ارتباطی دانش آموزان، میتوان به تغییر فرهنگ آموزشی تاثیرگذار بر عناصر دیگر برنامه درسی امیدوار بود.

کلمات کلیدی:
زبان عربی، عوامل چالش زا در آموزش زبان عربی، برنامه ریزی درسی، آسیب شناسی

صفحه اختصاصی مقاله و دریافت فایل کامل: https://civilica.com/doc/1248671/