CIVILICA We Respect the Science
(ناشر تخصصی کنفرانسهای کشور / شماره مجوز انتشارات از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی: ۸۹۷۱)

تاثیر زمین‎شناسی شهری سرپل‎ذهاب بر حساسیت‎های اجرای دو سازه عمرانی

عنوان مقاله: تاثیر زمین‎شناسی شهری سرپل‎ذهاب بر حساسیت‎های اجرای دو سازه عمرانی
شناسه ملی مقاله: JR_DPMK-11-3_002
منتشر شده در در سال 1400
مشخصات نویسندگان مقاله:

وحید جودکی - MSc, Department of Engineering Services in Sarpol-e-Zahab and Bazideraz Project, Sahel Omid Iranian Consultant Engineers Co., Tehran, Iran.
اکبر قاضی فرد - Professor, Department of Engineering Geology, University of Isfahan, Isfahan, Iran.
ابراهیم حق شناس - Associate Professor, Department of Geotechnical engineering, International Institute of Earthquake Engineering and Seismology, Tehran, Iran

خلاصه مقاله:
زمینه و هدف: زمین‎شناسی شهری به کاربرد مطالعات زمین‎شناسی جهت مدیریت مخاطرات طبیعی و توسعه پایدار در مناطق شهری می‎پردازد. در شرایطی که مخاطرات زمین‎شناسی ناشی از زلزله ۲۱ آبان ۱۳۹۶، منطقه سرپل‎ذهاب را فرا گرفته بود، در مجاورت شهر دو تونل زیرزمینی در حال اجرا بود. تاثیرات منفی سازه‎ها، می‎توانست موجب تشدید بحران در منطقه زلزله‎زده گردد. روش: با نتایج بازدیدهای میدانی و مرور متون تخصصی و ادبیات فنی (مقالات، اسناد و گزارشات)، مخاطرات زمین‎شناسی ناشی از زلزله در منطقه سرپل‎ذهاب، از دیدگاه دانش زمین‎شناسی شهری مورد بررسی قرار گرفته است و با استفاده از تجربیات کاری مولفین در تونل‎های سرپل‎ذهاب و بازی‎دراز، به چگونگی مدیریت تاثیرات منفی ناشی از حفاری این سازه‎ها (جلوگیری از تشدید بحران در منطقه زلزله‎زده) پرداخته شده است. یافته‎ها: رخداد زمین‎لرزه، زمینه‎ساز وقوع مخاطرات دیگر زمین‎شناسی نظیر:"زمین‎لغزش، بهمن سنگی" گردیده و منطقه دچار بحرانی فراگیر شده است. در چنین شرایطی عملیات حفاری تونل‎ها نیز در نقاطی با جریان آب‎های زیرزمینی-سطحی و نیز با جاده‎های مواصلاتی شهرستان تلاقی پیدا می‎کرد. تاثیرات مخرب عملیات حفاری می‎تواند موجب بروز مشکلات فراوان (کاهش منابع آب، نشست زمین و مشکل تردد وسایل نقلیه در جاده‎ها) گردد و طبیعتا بر حجم مشکلات مردم زلزله‎زده بیفزاید. نتیجه گیری: بحران‎های ناشی از زلزله، به طور مستقیم و غیر مستقیم با خصوصیات زمین‎شناسی شهری مرتبط بوده‎اند، لذا در زمان اجرای تونل‎ها نیز، راه‎کارهایی عملیاتی متناسب با شرایط زمین‎شناسی، لحاظ گردید تا ماشین‎های حفار به شکل ایمن از محدوده‎های پرخطر عبور نمایند و از تشدید بحران‎های اجتماعی موجود در منطقه زلزله‎زده، جلوگیری به عمل آید.

کلمات کلیدی:
Geology, Earthquake, Landslide, Liquefaction, Tunnel., زمین‎شناسی شهری, زمین لرزه, زمین‎لغزش, بهمن سنگی, تونل.

صفحه اختصاصی مقاله و دریافت فایل کامل: https://civilica.com/doc/1261670/