اثربخشی بازی درمانی والد- محور بر پرخاشگری و علائم اختلال نافرمانی مقابله ای

Publish Year: 1400
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: Persian
View: 202

This Paper With 15 Page And PDF Format Ready To Download

  • Certificate
  • من نویسنده این مقاله هستم

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این Paper:

شناسه ملی سند علمی:

JR_CHILD-8-1_009

تاریخ نمایه سازی: 6 مهر 1400

Abstract:

زمینه و هدف: اختلال نافرمانی مقابله ای در دوران کودکی و پیش دبستانی بروز پیدا می کند و در صورت عدم درمان، هزینه های بسیاری بر کودک، خانواده و جامعه تحمیل می کند؛ بنابراین انجام مداخله های مناسب برای کودکان با این اختلال ضروری است. بدین منظور پژوهش حاضر با هدف اثربخشی بازی درمانی والد- محور بر پرخاشگری و کاهش علائم اختلال نافرمانی مقابله ای انجام شد. روش: پژوهش حاضر شبه ­تجربی از نوع پیش آزمون پس آزمون با گروه گواه بود. از جامعه آماری که شامل تمامی کودکان ۵-۴ ساله با اختلال نافرمانی مقابله ای مراجعه کننده به مهدکودک و پیش دبستانی ستاره شهر منطقه ۱۴ شهر تهران در شش ماه دوم سال ۱۳۹۸ بودند،۳۰ کودک واجد شرایط به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه (هر گروه ۱۵ نفر) جایدهی شدند. جهت جمع آوری داده ها از پرسشنامه علائم مرضی کودک گادو و اسپرافکین (۲۰۰۲) و فهرست رفتاری کودک آخنباخ و رسکورلا (۲۰۰۱) استفاده شد. مداخله آموزشی بازی درمانی والد- محور بارتون و لندرث (۲۰۰۶) برای گروه آزمایش در ۸ جلسه ۶۰ دقیقه ای ارائه شد، در حالی که گروه گواه آموزشی را دریافت نکردند. داده­ها با استفاده از نسخه ۲۲ نرم افزار SPSS و آزمون تحلیل کوواریانس تک­متغیره در سطح معنا داری ۰۵/۰ تحلیل شدند. یافته ها: نتایج نشان داد که بازی درمانی والد­ محور در کاهش پرخاشگری و بهبود علائم اختلال نافرمانی مقابله ای کودکان موثر بود (۰/۰۱>p). نتیجه گیری: بازی درمانی والد- محور، راهبردهایی کارآمد و سودمند برای کاهش پرخاشگری و بهبود اختلال نافرمانی مقابله ای، در اختیار والدین و مراکز روان درمانی کودکان قرار می دهد؛ بدین منظور به کارگیری الگوی یاد شده در مراکز درمانی و مشاوره ای، در جهت گسترش سلامت روانی، پیشنهاد می ­شود.

Keywords:

Parent-based play therapy , aggression , oppositional defiant disorder , بازی درمانی والد- محور , پرخاشگری , اختلال نافرمانی مقابله ای

Authors

اکرم اکبری

Department of Psychology, Qom Branch, Islamic Azad University, Qom, Iran

نادر منیرپور

Department of Psychology, Qom Branch, Islamic Azad University, Qom, Iran

حسن میرزا حسینی

Department of Psychology, Qom Branch, Islamic Azad University, Qom, Iran

مراجع و منابع این Paper:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :