اثربخشی برنامه پرورشی والدین و کودکان با نیازهای ویژه و کشاکش های سلامتی آنها بر انرژی ادراک شده والدگری و ذهن آگاهی

Publish Year: 1399
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: Persian
View: 186

This Paper With 15 Page And PDF Format Ready To Download

  • Certificate
  • من نویسنده این مقاله هستم

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این Paper:

شناسه ملی سند علمی:

JR_CHILD-7-4_015

تاریخ نمایه سازی: 6 مهر 1400

Abstract:

زمینه و هدف: نتایج پژوهش­ های پیشین حاکی از اهمیت انرژی ادراک شده والدگری و ذهن ­آگاهی در پرورش مطلوب کودکان با نیازهای ویژه است. در این راستا، مطالعه حاضر با هدف بررسی تاثیر برنامه پرورشی والدین و کودکان با نیازهای ویژه و کشاکش­ های سلامتی آنها بر انرژی ادراک­شده والدگری و ذهن ­آگاهی انجام شده است. روش­: روش پژوهش حاضر شبه­ تجربی و طرح آن به صورت پیش ­آزمون-پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری پژوهش شامل والدین کودکان با نیازهای ویژه مدارس استثنایی ناحیه یک شهر رشت در نیم­سال اول تحصیلی ۱۳۹۹-۱۳۹۸ بود. نمونه مورد مطالعه شامل ۶۰ والد (مادر یا پدر) بودند که با استفاده از روش نمونه­ گیری در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و گروه گواه جایدهی شدند. ابزار گردآوری اطلاعات شامل مقیاس انرژی ادراک­شده والدگری (یانیس، بارنت و نیس، ۲۰۰۹) و فرم کوتاه پرسشنامه ذهن ­آگاهی فرایبورگ (والاچ و همکاران، ۲۰۰۶) بود. گروه آزمایش شامل والدین کودکان با نیازهای ویژه به همراه فرزندانشان، دوازده جلسه برنامه پرورشی والدین و کودکان با نیازهای ویژه و کشاکش­ های سلامتی آ­نها (برتون و همکاران، ۲۰۱۸) را دریافت کردند، ولی گروه گواه هیچ مداخله ­ای دریافت نکردند. در پایان داده­ های به دست آمده با آزمون تحلیل کوواریانس تک­ متغیره یکراهه تحلیل شدند. یافته­ ها: نتایج نشان داد که برنامه پرورشی والدین و کودکان با نیازهای ویژه و کشاکش ­های سلامتی آ­نها بر افزایش انرژی ادراک­ شده والدگری (۸۰/۹۴=F) و ذهن­ آگاهی (۹/۱۰=F) والدین کودکان با نیازهای ویژه تاثیر معناداری دارد (۰/۰۱>P).   نتیجه­ گیری: با در نظر گرفتن اهمیت والدگری و ذهن­آگاهی در پرورش مطلوب، برنامه پرورشی حاضر با تمرکز بر نگرش ­ها، نیازها، استقلال، همدلی و ارتباط والد- فرزند می­ تواند مداخله ­ای کارآمد در بهبود انرژی ادراک­ شده والدگری و ذهن­ آگاهی والدین کودکان با نیازهای ویژه باشد.

Keywords:

Nurturing program , perceived energy for parenting , mindfulness , parents and children with special needs , برنامه پرورشی , انرژی والدگری , ذهن آگاهی , والدین و کودکان با نیازهای ویژه

Authors

وحید حاجی علیانی

Kharazmi University, Tehran, Iran

افشین طهماسبی

Payame Noor University, Kermanshah, Iran

عادله شخص بلندقدر

University of Tehran, Iran

رضا شباهنگ

University of Tehran, Tehran, Iran

فرزین باقری شیخانگفشه

Tarbiat Modares University, Tehran, Iran

مراجع و منابع این Paper:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :
  • Maciver D, Rutherford M, Arakelyan S, Kramer JM, Richmond J, ...
  • O’Connell T, O’Halloran M, Doody O. Raising a child with ...
  • Whittingham K. Parents of children with disabilities, mindfulness and acceptance: ...
  • Chan TO, Lam S-F. Mediator or moderator? The role of ...
  • McDonald EE, Hasting RP. Mindful parenting and care involvement of ...
  • Rayan A, Ahmad M. Mindfulness and parenting distress among parents ...
  • Hirsjärvi S, Perälä-Littunen S. Parental beliefs and their role in ...
  • Ghasemi Jobaneh R, Arab Zadeh M, Jalili Nikoo S, Mohammad ...
  • نمایش کامل مراجع