مقایسه اثربخشی آموزش مدیریت خشم مبتنی بر روی آورد درمان شناختی- رفتاری و قصه درمانی بر خودکارآمدپنداری و تاب آوری تحصیلی در دانش آموزان با اختلال نارسایی توجه- فزون کنشی

Publish Year: 1399
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: Persian
View: 255

This Paper With 16 Page And PDF Format Ready To Download

  • Certificate
  • من نویسنده این مقاله هستم

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این Paper:

شناسه ملی سند علمی:

JR_CHILD-7-2_002

تاریخ نمایه سازی: 6 مهر 1400

Abstract:

زمینه و هدف: با توجه به این که اختلال نارسایی توجه-فزون کنشی بر عملکرد تحصیلی و روابط اجتماعی دانش­آموز، تاثیر منفی می گذارد، بنابراین عدم تشخیص و درمان آن موجب ایجاد مشکلات آسیب شناختی جدی در زندگی آنها می شود. بدین ترتیب پژوهش حاضر با هدف مقایسه اثربخشی آموزش مدیریت خشم و قصه درمانی بر خودکارآمدپنداری و تاب آوری تحصیلی در دانش آموزان مبتلا به نارسایی توجه-فزون کنشی انجام شد. روش: روش این پژوهش، نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه گواه بود. نمونه مورد مطالعه شامل۳۰ دانش آموز پسر ۱۱ الی ۱۲ سال پایه پنجم و ششم ابتدایی مبتلا به نارسایی توجه-فزون کنشی شهرستان بندرانزلی در سال ۱۳۹۸ بود که با روش نمونه گیری در دسترس، انتخاب و به صورت تصادفی در ۳ دو گروه آزمایشی و یک گروه گواه (۱۰ دانش­آموز در هر گروه) جایدهی شدند. جهت جمع آوری داده ها از پرسشنامه های درجه بندی والدین (کانرز، ۱۹۹۰)، تاب آوری تحصیلی (مارتین، ۲۰۰۲) و احساس خودکارآمدپنداری تحصیلی (جینکز، ۱۹۹۹) استفاده شد. به گروه مداخله اول، مدیریت خشم در ۱۲ جلسه۶۰ دقیقه ای و به گروه مداخله دوم، قصه درمانی در ۸ جلسه ۴۵ دقیقه ای آموزش داده شد، اما به گروه گواه آموزشی داده نشد. هر سه گروه در سه مرحله پیش­آزمون، پس­آزمون، و پیگیری مورد ارزیابی قرار گرفتند. به منظور تحلیل داده ها از تحلیل آنکوا و آزمون اندازه گیری مکرر استفاده شد. یافته ها: نتایج این مطالعه نشان داد بین اثربخشی آموزش مدیریت خشم و قصه درمانی بر خودکارآمدپنداری تحصیلی (۰۰۰/۰>P ،۲/۴۰۳=F)، و تاب آوری تحصیلی (۰۰۰/۰>P ،۹۹۲/۷۸۹=F)، تفاوت معنادار وجود دارد. قصه درمانی نسبت به آموزش مدیریت خشم بر احساس خودکارآمدپنداری تحصیلی، (۰۰۱/۰>P)، وآموزش مدیریت خشم نسبت به قصه درمانی بر تاب آوری تحصیلی دانش آموزان، موثرتر بوده است (۰۰۱/۰>P). همچنین بین اثربخشی آموزش مدیریت خشم و قصه درمانی بر خودکارآمدپنداری (۰۰۰/۰>P ،۴۰۷/۱۱۶=F۲/۵۸۸)، و تاب آوری تحصیلی در مرحله پیگیری دوماهه (۰۰۰/۰>P ،۶۴۸/۳۸۵=F۳/۰۸۶)، تفاوت معنادار مشاهده شد. نتیجه گیری: نتایج نشان داد قصه درمانی نسبت به آموزش مدیریت خشم در افزایش خودکارآمدپنداری تحصیلی، و آموزش مدیریت خشم نسبت به قصه درمانی در افزایش تاب آوری تحصیلی، موثرتر بود. قصه درمانی به دلیل تسهیل در آموزش وکمک به شکل گیری رفتار کارآمد و برآورده شدن نیازهای عاطفی دانش­آموزان، موثر است. همچنین روش مدیریت خشم از طریق آموزش تکنیک­های حل مسئله، به افزایش خودمهارگری، سازش یافتگی روان شناختی، روابط بین فردی سازش یافته، و عملکرد مثبت در تکالیف تحصیلی منجر شد.

Authors

امین حسین نژاد

واحد تنکابن، دانشگاه آزاد اسلامی، تنکابن، ایران

شهنام ابوالقاسمی

Department of Psychology, Tonekabon Branch, Islamic Azad University, Tonekabon, Iran

حمیدرضا وطن خواه

Department of Psychology, Tonekabon Branch, Islamic Azad University, Tonekabon, Iran

جواد خلعتبری

Department of Psychology, Tonekabon Branch, Islamic Azad University, Tonekabon, Iran

مراجع و منابع این Paper:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :