مقایسه اثربخشی بازی درمانی و درمان تعامل والد-کودک بر کنش های اجرایی و تعامل والد-کودک در کودکان با اختلال نافرمانی مقابله ای

Publish Year: 1399
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: Persian
View: 247

This Paper With 17 Page And PDF Format Ready To Download

  • Certificate
  • من نویسنده این مقاله هستم

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این Paper:

شناسه ملی سند علمی:

JR_CHILD-7-2_008

تاریخ نمایه سازی: 6 مهر 1400

Abstract:

زمینه و هدف: اختلال نافرمانی مقابله ای یکی از رایج­ترین اختلال­ های رفتاری در کودکان و نوجوانان است که هر دو دسته عوامل ژنتیکی و محیطی، در تظاهرات بالینی آن نقش دارند. این اختلال در سنین پیش­ دبستانی و ابتدایی نیز رایج است و بر عملکرد تحصیلی و سازشی دانش ­آموزان بسیار تاثیرگذار است. این پژوهش با هدف مقایسه اثربخشی بازی درمانی و درمان تعامل والد-کودک بر کنش های اجرایی و تعامل والد- کودک در کودکان با اختلال نافرمانی مقابله ای انجام شد.  روش: روش این پژوهش از نوع شبه ­آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری پژوهش شامل تمامی دختران ۷ تا ۹ سال با اختلال نافرمانی مقابله ای مقاطع اول تا سوم ابتدایی شهر تنکابن در سال تحصیلی ۹۹-۹۸ بود. با استفاده از روش نمونه­گیری دومرحله­ای تصادفی، ۳۹ دانش ­آموز از جامعه آماری ذکر شده به عنوان نمونه مورد مطالعه انتخاب شدند که به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و یک گروه گواه (۱۳ دانش­آموز در هر گروه) جایدهی شدند. به گروه آزمایش اول، بازی­درمانی در ۸ جلسه ۹۰ دقیقه­ ای و به گروه آزمایش دوم، ۱۲ جلسه۹۰ دقیقه ­ای تعامل والد-کودک آموزش داده شد؛ این در حالی است که گروه گواه هیچ مداخله ­ای دریافت نکرده است. برای جمع ­آوری داده ­ها در این مطالعه از پرسشنامه علائم مرضی کودکان (گادو و اسپرافکین، ۱۹۹۴)، پرسشنامه کنش­ های اجرایی (جیویا و همکاران، ۲۰۰۰)، و پرسشنامه ارزیابی روابط والد- کودک (فاین و همکاران، ۱۹۸۳) استفاده شد. داده­ های به دست آمده با استفاده از روش تحلیل کوواریانس تحلیل شدند. یافته ­ها: نتایج پژوهش حاضر نشان داد بین اثربخشی بازی درمانی و درمان تعامل والد-کودک بر مهارت­ های تنظیم رفتار (۲۳/۵۲=F، ۰۰۱/۰=P) کودکان با اختلال نافرمانی مقابله ای، تفاوت وجود دارد؛ ولی بین اثربخشی این دو شیوه درمان بر مهارت­های فراشناختی (۷۱/۱۱=F، ۰۰۱/۰=P)، احساسات مثبت (۷۷/۶=F، ۰۰۵/۰=P)، همانندسازی (۰۶/۱۱=F، ۰۱۸/۰=P)، عدم گمگشتگی نقش (۸۶/۴=F، ۰۰۱/۰=P)، و ارتباط (۴۹/۶=F، ۰۰۵/۰=P)، تفاوت وجود ندارد. نتیجه ­گیری: به نظر می­ رسد هر دو درمان با بهبود شناخت اجتماعی کودک و تسهیل دستیابی به خودتنظیمی و بازداری رفتاری بر کنش های اجرایی و تعامل والد- کودک در کودکان با اختلال نافرمانی مقابله ای، اثرگذار باشند. تفاوت­ های بین دو شیوه در مقاله مورد بحث و تبیین قرار گرفته است.

Keywords:

Authors

الهام شیرود آقایی

Bandar Abbas Branch, Islamic Azad University, Bandar Abbas, Iran

آزیتا امیرفخرایی

Department of Psychology, Bandar Abbas Branch, Islamic Azad University, Bandar Abbas, Iran

اقبال زارعی

Department of Psychology and Counseling, Faculty of Psychology and Counseling, Hormozgan University, Iran

مراجع و منابع این Paper:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :