تجربه زیسته مادران دارای کودکان با آسیب های شنوایی از مشکلات فراروی فرزندان شان: مطالعه پدیدارشناسی

Publish Year: 1398
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: Persian
View: 84

This Paper With 11 Page And PDF Format Ready To Download

  • Certificate
  • من نویسنده این مقاله هستم

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این Paper:

شناسه ملی سند علمی:

JR_CHILD-6-4_027

تاریخ نمایه سازی: 6 مهر 1400

Abstract:

زمینه و هدف: با توجه به اهمیت حس شنوایی در تحول شناختی و اجتماعی کودکان، آسیب به این حس پیامدهای منفی زیادی را به همراه دارد. شدت آسیب شنوایی ممکن است در حد خفیف، متوسط، شدید، و یا عمیق باشد. بیش از ۹۰ درصد از کودکان دارای آسیب ­های شنوایی از والدین شنوا به­ دنیا می ­آیند. والدین شنوا برخلاف والدین ناشنوای دارای کودک ناشنوا، هیچ نوع تجربه ای از روش پرورش کودک ناشنوا ندارند. با توجه به این که آسیب­ های شنوایی، مشکلات زیادی را هم برای فرد مبتلا و هم برای خانواده او  به­ همراه دارد، پژوهش حاضر با هدف بررسی مشکلات فراروی مادران کودکان با آسیب شنوایی انجام شد. روش: طرح پژوهش حاضر با روی­ آورد کیفی از نوع مطالعه پدیدارشناسی توصیفی بود. جامعه پژوهش را مادران دارای کودکان با آسیب شنوایی شهر تبریز در سال ۱۳۹۶ تشکیل می­ دادند. در این راستا، مصاحبه نیمه ­ساختار یافته با ۱۹ نفر از مادران این گروه از کودکان در شهر تبریز که به صورت هدفمند در دسترس انتخاب شده بودند تا رسیدن به مرحله اشباع نظری، انجام گرفت. تحلیل داده ­ها از طریق روش کلایزی و مشخص کردن مضامین اصلی و فرعی انجام شد.  یافته ­ها: مجموعه شواهد موجود در ارتباط با سامانه خانوادگی نارسایی­ های تحولی، از جمله گروه با آسیب ­های شنوایی نشان می­ دهد که این گروه از خانواده ­ها در گزارش ­های خود، هم تاثیرات مثبت و هم منفی را از حضور کودک خود در بافت خانواده گزارش می­ دهند؛ به­ طوری که با وجود گزارش تجارب منفی مانند تجربه تنیدگی­ های مزمن، تجربه رشد شخصی نیز در این گروه از خانواده­ ها مورد توجه است. در پژوهش حاضر مشکلات فراروی والدین دارای کودکان با آسیب­ های شنوایی به ترتیب شامل زندگی مستقل، مشکلات رفتاری، و مشکلات اجتماعی شناسایی شد. نتیجه­ گیری: مشکلات چندگانه زندگی مستقلانه، مشکلات رفتاری، و اجتماعی بیانگر اثرات آسیب ­های شنوایی بر بافت کلی زندگی و محیط اجتماعی کودک است. نارسایی­ های تحولی از جمله آسیب­ های شنوایی، فقط مشکلات مربوط به سلامت نیستند، که پدیده­ پیچیده­ ای است که اثرات خود را در تعاملات اجتماعی فرد با محیط زندگی، نشان می­ دهد. مشکلات زبانی که ابزار ارتباطی مهمی برای تعامل این گروه از کودکان است، باعث انزوای اجتماعی آنان می­شود و مشکلات رفتاری آنان، شرایط سازش را تحت تاثیر منفی قرار می­ دهد. بر اساس مشکلات فراروی والدین، انجام مداخلات جامع روان­ شناختی شواهد محور و حمایت­ های اجتماعی، برای کمک به این گروه از والدین دارای فرزندان با آسیب­ های شنوایی، ضروری است.

Authors

شهروز نعمتی

Department of Psychology and Education of Exceptional Children, Faculty of Psychology and Educational Sciences, University of Tabriz, Iran

مراجع و منابع این Paper:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :