تاثیر آموزش مدیریت والدین برکاهش علایم رفتاری کودکان مبتلا به اختلال نارسایی توجه فزون کنشی

Publish Year: 1398
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: Persian
View: 242

This Paper With 12 Page And PDF Format Ready To Download

  • Certificate
  • من نویسنده این مقاله هستم

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این Paper:

شناسه ملی سند علمی:

JR_CHILD-6-2_002

تاریخ نمایه سازی: 6 مهر 1400

Abstract:

زمینه و هدف: اختلال نارسایی توجه فزون­ کنشی، الگوی پایدار عدم توجه، فزون کنشی، ورفتارهای تکانشی است که شدیدتر و شایع ­تر از آن است که معمولا درکودکان با سطح تحول مشابه، دیده می ­شود. برخی متخصصان متعقدند که تمامی مداخلات درمانی نباید بر کودک مبتلا به این اختلال، متمرکز شود؛ که والدین و دیگر اعضای خانواده نیز باید مورد توجه قرار گیرند. بر این اساس، هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر برنامه آموزش مدیریت والدین (مادران) برکاهش علایم رفتاری کودکان مبتلا به اختلال نارسایی توجه فزون­ کنشی بود. روش: روش این پژوهش، شبه ­تجربی با دو گروه آزمایش و گواه، همراه با پیش ­آزمون و پس ­آزمون بود. جامعه آماری شامل تمامی کودکان مبتلا به اختلال نارسایی توجه فزون­ کنشی  ۷ تا ۱۲ ساله شهرستان خنج در استان فارس در سال ۱۳۹۶ بود. نمونه مورد مطالعه ۳۰ نفر از مادران کودکان مذکور بودند که به شیوه نمونه ­گیری هدفمند انتخاب شدند و به شیوه تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه جایدهی شدند. برنامه آموزش مدیریت والدین به صورت ۸ جلسه یک و نیم ساعته و به صورت هفته­ ای دو جلسه به گروه آزمایشی ارائه شد ولی گروه گواه هیچ مداخله ­ای دریافت نکرد. از هر دو گروه آزمایش و گواه به کمک پرسشنامه ­های پژوهش، پیش ­آزمون و پس ­آزمون به عمل آمد. این پرسشنامه ها شامل مقیاس درجه ­بندی والدین کانرز (۱۹۸۷) و پرسشنامه نشانه های مرضی لاویباند (۱۹۹۵) بود. یافته ­ها:تحلیل داده­ ها با استفاده از روش آماری تحلیل کوواریانس نشان داد برنامه ­های آموزش مدیریت والدین باعث تفاوت معنادار در نمرات مشکلات رفتاری این کودکان در گروه آزمایش نسبت به گروه گواه هم در سطح نمره کل و هم در سطح خرده ­مقیاس ­های مشکلات رفتار هنجاری، اجتماعی، روان­­تنی، واضطراب- خجالت شده است (۰/۰۰۱P<)، به طوری که میزان مشکلات رفتاری در گروه آزمایش در مرحله پس ­آزمون، کاهش معناداری داشته است و اندازه اثر ۴۶/۰ بود (۰/۰۰۱P<). نتیجه­ گیری: بر اساس یافته ­های این مطالعه می­ توان نتیجه گرفت که برنامه مدیریت رفتار از طریق اصلاح شیوه ­های تعاملی خانواده با کودک مبتلا به اختلال نارسایی توجه/فزون ­کنشی، آموزش چگونه رفتار کردن والدین، افزایش درک والدین  از علایم رفتاری اختلال، اصلاح نگرش آنان درباره اختلال، و استفاده از شیوه ­های صحیح تنبیه و تقویت، باعث بهبود مشکلات هیجانی رفتاری کودکان مبتلا به این اختلال نارسایی توجه/ فزون کنشی می ­شود.

Keywords:

Parent management training (PMT) , attention deficit hyperactivity disorder (ADHD) , behavioral symptoms , آموزش مدیریت والدین , نارسایی توجه/ فزون کنشی , علایم رفتاری

Authors

نظام الدین قاسمی

Department of Psychology, Faculty of Literature and Humanities, Salman Farsi University of Kazerun, Iran

لطیفه نوری

Bandar Abbas Branch, Islamic Azad University, Bandar Abbas, Iran

سهراب عبدی زرین

Department of Educational Sciences, Faculty of Literature and Humanities, University of Qom, Iran

مراجع و منابع این Paper:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :