CIVILICA We Respect the Science
(ناشر تخصصی کنفرانسهای کشور / شماره مجوز انتشارات از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی: ۸۹۷۱)

بررسی رابطه برخی متغیرهای اولیه توپوگرافی با حضور، فراوانی، مشخصات کمی گونه ها و تیپ های گیاهی (مطالعه موردی: جنگل باغ شادی هرات، یزد)

عنوان مقاله: بررسی رابطه برخی متغیرهای اولیه توپوگرافی با حضور، فراوانی، مشخصات کمی گونه ها و تیپ های گیاهی (مطالعه موردی: جنگل باغ شادی هرات، یزد)
شناسه ملی مقاله: JR_IJAE-4-11_001
منتشر شده در در سال 1394
مشخصات نویسندگان مقاله:

مهین شجاعی - College of Natur. Resour. and Desert Studies, Yazd Univ., Yazd, Iran.
بهمن کیانی - College of Natur. Resour. and Desert Studies, Yazd Univ., Yazd, Iran.
احد ستوده - College of Natur. Resour. and Desert Studies, Yazd Univ., Yazd, Iran.
حمیدرضا عظیم زاده - College of Natur. Resour. and Desert Studies, Yazd Univ., Yazd, Iran.

خلاصه مقاله:
جهت بررسی رابطه متغیرهای شیب، جهت و ارتفاع از سطح دریا با مشخصات کمی گونه ها، تعداد ۱۲۵ قطعه نمونه ۱۰ آری به صورت تصادفی بلوکی مشخص و در قطعات نمونه حضور، تعداد، ارتفاع و قطر برابر سینه (برای گونه های درختی) و قطر یقه (برای گونه های درختچه ای) ثبت شد. هم چنین در هر قطعه نمونه، تیپ گیاهی بر اساس سهم گونه ها مشخص شد. بر اساس مقیاس متغیرها، تحلیل همبستگی با آزمون های پیرسون، اسپیرمن، فی و کرامر و مجذور اتا انجام شد. نتایج نشان دادند که ارتفاع از سطح دریا مهم ترین عامل تاثیرگذار در حضور و فراوانی گونه ها و هم چنین تیپ های گیاهی است. به طور کلی گونه های بادام کوهی (Amygdalus scoparia Spach.) و بنه (Pistacia atlantica F. & M) در ارتفاعات پایین و گونه های تنگرس (Amygdalus lycioedes Spach.)، ارژن (Amygdalus elaefnifolia Spach.) و کیکم (Acer cinerascens L.) در ارتفاعات بالاتر وضعیت بهتری داشتند. شیب همبستگی منفی با حضور گونه های افدرا (Ephedra spp) و بادام کوهی و همبستگی مثبت با حضور سایر گونه ها داشت. هم چنین درختان بنه بیشتر متمایل به حضور در جهات جنوبی بوده و در این جهات حجم و سطح مقطع بیشتری داشتند. اطلاعات حاصل از این تحقیق در شناسایی مکان های مناسب برای توسعه گونه ها می تواند مورد استفاده قرار گیرد. تحلیل رگرسیون نشان داد که تنها فراوانی بادام و افدرا و ارتفاع متوسط بنه و بادام بر اساس متغیرهای شیب و ارتفاع از سطح دریا قابل پیش بینی بودند که البته ضریب تعیین در همه موارد ناچیز بود.

کلمات کلیدی:
Correlation, Density, Forest Species, Physiography, Regression., تراکم, رگرسیون, فیزیوگرافی, گونه های جنگلی, همبستگی

صفحه اختصاصی مقاله و دریافت فایل کامل: https://civilica.com/doc/1280506/