بررسی وضعیت آنتی اکسیدانی برگ زیتون و ارزیابی اثر مقادیر مختلف عصاره های آبی و الکلی بر عملکرد مرغهای تخمگذار تجاری در زمان اوج تولید

Publish Year: 1400
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: Persian
View: 175

متن کامل این Paper منتشر نشده است و فقط به صورت چکیده یا چکیده مبسوط در پایگاه موجود می باشد.
توضیح: معمولا کلیه مقالاتی که کمتر از ۵ صفحه باشند در پایگاه سیویلیکا اصل Paper (فول تکست) محسوب نمی شوند و فقط کاربران عضو بدون کسر اعتبار می توانند فایل آنها را دریافت نمایند.

  • Certificate
  • من نویسنده این مقاله هستم

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این Paper:

شناسه ملی سند علمی:

LFACONF01_056

تاریخ نمایه سازی: 16 مهر 1400

Abstract:

مقدمه: مهمترین هزینه مرغداریها مربوط به تغذیه است که امروزه از ۷۵ درصد هزینه ها نیز فراتر رفته است. استفاده از ضایعات و منابع غذایی با قیمت پایین، یکی از تدابیر مهم در جهت اقتصادی نمودن تولید ذکر میشود. عصاره برگ زیتون همانند سایر بخشهای زیتون، حاوی ترکیبات پلیفنلی میباشد که فعالیت آنتی اکسیدانی بسیار قوی از خود نشان میدهد. عصاره برگ زیتون، به دلیل دارا بودن ترکیبات پلی فنلی اعم از اولئوروپین هیدروکسی تیروزول، ورباسکوزید، آپیگنین به عنوان منبع غنی آنتی اکسیدانی میتواند مورد استفاده قرار بگیرد. هدف از تحقیق حاضر، اندازهگیری فعالیت آنتی اکسیدانی عصاره برگ زیتون و بررسی اثر سطوح مختلف عصاره های آبی و الکلی برگ زیتون بر عملکرد مرغهای تخمگذار در زمان اوج تولید بود.مواد و روشها:آزمایش در قالب طرح کاملا تصادفی با یازده تیمار، پنج تکرار و ۸ قطعه مرغ در هر تکرار انجام شد. تیمارهای آزمایشی با پنج سطح عصاره آبی ۲۰۰)، ۴۰۰، ۶۰۰، ۸۰۰ و ۱۰۰۰ میلی گرم در کیلوگرم خوراک) و پنج سطح عصاره الکلی ۲۰۰)، ۴۰۰، ۶۰۰، ۸۰۰ و ۱۰۰۰ میلی گرم در کیلوگرم خوراک) همراه با تیمار شاهدبود. برای تهیه عصاره، ۲۰ گرم پودر برگ خشک زیتون در یک ارلن مایر ریخته شد و بر روی آن ۱۰۰ میلی لیتر حلال اضافه گردید وبه مدت ۲۴ ساعت تحت شرایط تاریکی و تلاطم قرار داده شد. سپس، عصاره حاصل با کاغذ صافی فیلتر شد. در نهایت، مواد فیلتر شده در آون با دمای ۴۰ درجه سانتیگراد خشک شدند. عصاره خشک حاصل در دمای -۲۰ درجه سانتیگراد و در شرایط تاریکی برای انجام آزمایشات برون تنی و درونتنی (در جیره غذایی جوجه ها) نگهداری گردید.برای سنجش فعالیت آنتی اکسیدانی عصاره از روش DPPH استفاده شده است. در این روش که بر اساس به دام اندازی رادیکالهای آزاد مادهای به نام ۲ و -۲دی فنیل -۱پیکریل هیدرازیل (DPPH)استوار است، تغییر میزان رنگ محلول از بنفش به بی رنگ و در نتیجه تغییر جذب آن در اسپکتروفوتومتر در طول موج ۵۲۰ نانومتر اساس اندازه گیری میباشد. آزمایش در سه دوره ۲۸ روزه از سن ۲۵ هفتگی اجرا گردید. با ثبت روزانه تعدادو وزن تخم مرغهای هر تکرار و میزان خوراک مصرفی، درصد تولید، میانگین وزن تخم مرغ، گرم تخم مرغ تولیدی و ضریب تبدیل خوراک در هر دوره محاسبه شد.نتایج و بحث: بررسی فعالیت آنتی اکسیدانی عصاره های آبی و الکلی برگ زیتون که به صورت ۳ بار تکرار انجام شد نشان میدهد که این عصاره هافعالیت فوق العادهای در به دام انداختن رادیکالهای آزاد از خود بروز میدهند. غلظت IC۵۰ عصاره های آبی و الکلی بر حسب میکروگرم بر میلی لیتر به ترتیب برابر با ۰/۰۰۲۱ و ۰/۰۰۴۵ بود. سطح ۱۰۰۰ عصاره های آبی و الکلی بالاترین درصد تولید را در مقایسه با تیمار شاهد داشتند .(P<۰/۰۵) میانگین وزن تخم مرغ و گرم تخممرغ تولیدی بین تیمارهای مختلف آزمایشی اختلاف معنیداری با تیمار شاهد نشان نداد. سطح ۱۰۰۰ عصاره های آبی و الکلی کمترین ضریب تبدیل خوراک را در مقایسه با تیمار شاهد داشتند. احتمال میرود سطوح مختلف عصاره از طریق کاهش فعالیت میکروبی در مواد هضمی و یا کاهش فعالیت آنها در سطح پرزها و نیزکنترل عفونت های ناشی از باکتری های مضر، موجب بهبود ضریب تبدیل غذایی شده باشند.نتیجه گیری کلی: آزمایشات برون تنی نشان داد که عصاره برگ زیتون از قدرت آنتی اکسیدانی نسبتا بالایی برخوردار است. استفاده از عصاره برگ زیتون تا سطح ۱۰۰۰ میلی گرم در کیلوگرم، نه تنها اثر مضری بر عملکرد پرندگان نداشت، بلکه تا حدود زیادی، منجر به بهبود عملکرد نیز گردید.

Authors

هادی میرزاسروری

دانشجوی دکتری، گروه علوم دامی، دانشگاه بیرجند

نظر افضلی

استاد بخش علوم دام، دانشگاه بیرجند

سید همایون فرهنگ فر

استاد بخش علوم دام، دانشگاه بیرجند

احمدرضا راجی

دانشیار، گروه علوم پایه، دانشگاه فردوسی مشهد