ارزیابی صفات موفولوژیک، عملکرد و اجزای عملکرد ژنوتیپ های برنج (Oryza sativa L.) هوازی و غرقابی در شرایط تنش خشکی و نرمال
Publish place: Journal of Crop Breeding، Vol: 10، Issue: 25
Publish Year: 1397
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: Persian
View: 294
This Paper With 11 Page And PDF Format Ready To Download
- Certificate
- من نویسنده این مقاله هستم
این Paper در بخشهای موضوعی زیر دسته بندی شده است:
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_JCB-10-25_014
تاریخ نمایه سازی: 17 مهر 1400
Abstract:
با توجه به اهمیت تنش خشکی بهعنوان مهمترین عامل محدودکننده تولید برنج در دنیا، شناسایی ژنوتیپهای متحمل به تنش خشکی میتواند یک راهکار ارزشمند برای مقابله با کم آبی باشد. در پژوهش حاضر ۵۳ ژنوتیپ برنج متشکل از ۳۱ رقم هوازی و ۲۲ رقم غرقابی بومی در دو محیط تنش کم آبی و نرمال در منطقه سنگر رشت در ایران در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی در سه تکرار کشت شدند. تعداد ۱۸ صفت مختلف شامل صفات مورفولوژیک، عملکرد و اجزای عملکرد ارزیابی شدند. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که برای تمامی صفات، اختلاف بین ژنوتیپها در سطح احتمال یک درصد معنیدار بود که نشان دهنده تنوع بالا و واکنشهای متفاوت ژنوتیپها در دو محیط بود. تجزیه خوشهای ژنوتیپها را در هر کدام از شرایط در سه گروه تقسیمبندی کرد. در شرایط بدون تنش، گروه دوم با ۲۱ ژنوتیپ که شامل ۱۴ ژنوتیپ برنج هوازی و ۷ رقم غرقابی بود، از لحاظ صفات عملکرد دانه، وزن کل خوشهها و خوشه ساقه اصلی، تعداد دانه کل و دانه بارور، میانگین بالاتر از سایر ژنوتیپها داشتند. در شرایط تنش خشکی، مطلوبترین ژنوتیپها در گروه دوم واقع شدند. در این گروه که شامل ۱۹ ژنوتیپ هوازی و ۴ رقم غرقابی بود از لحاظ صفات مرتبط با عملکرد ازجمله وزن کل خوشهها، وزن خوشه ساقه اصلی، عملکرد دانه، وزن خشک بوته، وزن هزاردانه، تعداد دانه کل و دانه بارور برتر از سایر گروهها ظاهر شدند. در مجموع ۱۱ ژنوتیپ هوازی و ۲ رقم غرقابی (درفک و گوهر) در هر دو شرایط نرمال و تنش خشکی در گروه برتر از لحاظ عملکرد دانه و اجزای عملکرد واقع شدند.
Keywords:
Cluster analysis , Drought stress , Morphologic traits , Rice , برنج , تجزیه خوشه ای , تنش خشکی , صفات
Authors
رضا افشاری
University of Guilan.
عاطفه صبوری
University of Guilan.
مسعود اصفهانی
University of Guilan.
علی کافی قاسمی
University of Guilan.
مراجع و منابع این Paper:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :