CIVILICA We Respect the Science
(ناشر تخصصی کنفرانسهای کشور / شماره مجوز انتشارات از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی: ۸۹۷۱)

پیاده سازی مدل آمایشی کاربری توریسم با استفاده از مدل تلفیقی تصمیم گیری ANP-DEMATEL و منطق فازی (مطالعه موردی: شهرستان ملایر)

عنوان مقاله: پیاده سازی مدل آمایشی کاربری توریسم با استفاده از مدل تلفیقی تصمیم گیری ANP-DEMATEL و منطق فازی (مطالعه موردی: شهرستان ملایر)
شناسه ملی مقاله: JR_ESTJ-22-5_005
منتشر شده در در سال 1399
مشخصات نویسندگان مقاله:

رضوان حیدری - دانشجوی کارشناسی ارشد ارزیابی و آمایش سرزمین، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه صنعتی خاتم الانبیاء بهبهان، بهبهان، ایران.
حمیدرضا پورخباز - استادیار، گروه محیط زیست، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه صنعتی خاتم الانبیاء بهبهان، بهبهان، ایران. (مسوول مکاتبات
سعیده جوانمردی - مربی گروه محیط زیست، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه صنعتی خاتم الانبیاء بهبهان، بهبهان، ایران.
علیرضا ایلدرمی - دانشیار، گروه مرتع و آبخیزداری، دانشکده منابع طبیعی و محیط زیست، دانشگاه ملایر، ملایر، ایران.

خلاصه مقاله:
زمینه و هدف: اکوتوریسم در واقع یک توریسم مسوولانه به محیط­های طبیعی است که ضمن حفظ محیط زیست، سلامت جامعه محلی را نیز پایدار می­سازد. از آن­جا که انسان امروز در مواجهه و برخورد با طبیعت و محیط زیست شیوه معقولی را اتخاذ ننموده است لذا ارزیابی توان اکولوژیک، به عنوان استراتژی استفاده منطقی از سرزمین ضرورت پیدا می کند. روش بررسی: در این پژوهش با در نظر گرفتن توان اکولوژیک منطقه جهت کاربری توریسم اقدام به پیاده­سازی مدل آمایشی این کاربری و پهنه­بندی مناطق مستعد گردشگری گردید. پژوهش حاضر از لحاظ هدف کاربردی و از نظر روش مطالعه، توصیفی- تحلیلی است. بدین منظور از مدل تصمیم­گیری چندمعیاره تعاملی ANP-DEMATEL جهت وزن­دهی به معیارها و منطق فازی برای استانداردسازی معیارها استفاده شد. سپس با به کار­گیری ترکیب خطی وزن دار (WLC) لایه­ها با هم تلفیق شده و نقشه پراکندگی مناطق مستعد استخراج گردید. یافته ها: نتایج نشان داد ۱/۷۳ درصد از منطقه جهت توسعه اکوتوریسم مناسب است و تنها ۴/ ۱۱ درصد توان لازم را ندارد که در مناطق پر شیب منطقه قرار گرفته است .                                                                                     نتیجه گیری: در نهایت می­توان نتیجه گرفت که تلفیق مدل­های ترکیبی ANP-DEMATEL به همراه منطق فازی کارایی بالایی را  در مکان­یابی مناطق تفرجی دارد و راه حل موثری را جهت کمک به تصمیم­گیری گروهی ارزیابان ارایه می­دهد.

کلمات کلیدی:
آمایش سرزمین, تفرج متمرکز, تصمیم گیری چند معیاره, ANP-DEMATEL, شهرستان ملایر

صفحه اختصاصی مقاله و دریافت فایل کامل: https://civilica.com/doc/1287377/