CIVILICA We Respect the Science
(ناشر تخصصی کنفرانسهای کشور / شماره مجوز انتشارات از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی: ۸۹۷۱)

ارایه مدل تحلیلی به منظور شناخت و ارزیابی شاخص های موثر بر ارتقاء تعاملات اجتماعی در خیابان های پیاده مدار با استفاده از تحلیل سلسله مراتبی (AHP) (مطالعه موردی: خیابان خیام و خیابان سپه قزوین)

عنوان مقاله: ارایه مدل تحلیلی به منظور شناخت و ارزیابی شاخص های موثر بر ارتقاء تعاملات اجتماعی در خیابان های پیاده مدار با استفاده از تحلیل سلسله مراتبی (AHP) (مطالعه موردی: خیابان خیام و خیابان سپه قزوین)
شناسه ملی مقاله: JR_ESTJ-22-2_023
منتشر شده در در سال 1399
مشخصات نویسندگان مقاله:

ابوالفضل کربلایی حسینی غیاثوند - دکتری تخصصی معماری، گروه معماری، دانشکده معماری و شهرسازی، واحد قزوین، دانشگاه آزاد اسلامی، قزوین، ایران. (مسوول مکاتبات).
معین توکلی نیا - کارشناس ارشد معماری، گروه معماری، دانشکده معماری و شهرسازی، دانشگاه علم و صنعت، تهران، ایران.

خلاصه مقاله:
زمینه و هدف: با شروع انقلاب صنعتی، اختراع اتومبیل و گسترش شهرها، به تدریج اولویت دادن به نقش عابر پیاده و فضای پیاده محور در شهرها و فضاهای شهری کم­رنگ شده و از کیفیات فضایی عرصه های عمومی شهر و فضاهای باز شهری کاسته شد. با توجه به شکل گیری گام های نخست در طراحی خیابان های پیاده مدار در ایران و توجه به تاثیر بسیار زیادی که این خیابان ها بر شکل گیری انواع تعاملات اجتماعی و ارتقای کیفیت زندگی شهروندی دارند، در این مقاله به معرفی و اولویت بندی شاخص های موثر بر ارتقاء تعاملات اجتماعی در خیابان های پیاده مدار می پردازیم. روش بررسی: روش تحقیق مورداستفاده در این مقاله بر اساس هدف، کاربردی و بر اساس ماهیت، توصیفی-تحلیلی می باشد. در مرحله اول تحقیق، پیشینه و چهارچوب نظری تحقیق با استفاده از اطلاعات کتابخانه ای و اسنادی جمع آوری شد و بر اساس آن مدل تحلیلی ارایه گردید. در مرحله بعد که به صورت میدانی صورت گرفت، معیارهای به دست آمده در مرحله نخست، با استفاده از روش تحلیل سلسله مراتبی اولویت بندی و در نمونه­های موردمطالعه (خیابان خیام و سپه قزوین) مورد ارزیابی قرار گرفتند. یافته ها: نتایج نشان داد که از میان اصول و معیارهای موردبررسی، "سرزندگی" و "خوانایی" به ترتیب با وزن های "۴۰/۰" و "۳۰/۰" بیش­ترین نقش را در ارتقاء تعاملات اجتماعی در خیابان های پیاده مدار دارند. بحث و نتیجه گیری: این تحقیق در برانده روشی علمی جهت شناخت و اولویت بندی معیارهای ارتقاء تعاملات در خیابان های پیاده مدار می باشد که راهکاری عملیاتی ارایه شده در آن می تواند در برنامه ریزی های شهری برای طراحی این خیابان ها در جهت ارتقاء تعاملات شهروندان مورداستفاده قرار گیرد.

کلمات کلیدی:
پیاده مداری, تعاملات اجتماعی, تحلیل سلسه مراتبی, خیابان خیام قزوین, خیابان سپه قزوین

صفحه اختصاصی مقاله و دریافت فایل کامل: https://civilica.com/doc/1287539/