CIVILICA We Respect the Science
(ناشر تخصصی کنفرانسهای کشور / شماره مجوز انتشارات از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی: ۸۹۷۱)

ارزیابی تناسب اراضی برای استقرار کاربری های کشاورزی و مرتعداری با روش ترکیب خطی وزن دار (مطالعه موردی: حوضه انار چای استان اردبیل)

عنوان مقاله: ارزیابی تناسب اراضی برای استقرار کاربری های کشاورزی و مرتعداری با روش ترکیب خطی وزن دار (مطالعه موردی: حوضه انار چای استان اردبیل)
شناسه ملی مقاله: JR_ESTJ-21-8_010
منتشر شده در در سال 1398
مشخصات نویسندگان مقاله:

مهسا صفری پور - استادیار، گروه کشاورزی و محیط زیست، دانشگاه پیام نور، تهران، ایران (مسوول مکاتبات).
داریوش ناصری - عضو باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان،گروه کشاورزی و منابع طبیعی، واحد اردبیل، دانشگاه آزاد اسلامی، اردبیل، ایران

خلاصه مقاله:
زمینه و هدف: کشاورزی به عنوان یکی از مهم ترین بخش های اقتصادی کشور، نقش مهمی در رسیدن به توسعه پایدار را ایفا می کندکه مستلزم استفاده از اصول و روش های علمی و شناخت قابلیت­های محیطی می باشد. در این خصوص، میان توسعه کشاورزی و منابع محیطی نیز ارتباط تنگاتنگی وجود دارد. حوضه آبخیز انارچای یکی از حوضه های واقع در مرکز استان اردبیل به شمار می رود که نقش مهمی در امرار معاش مردم بومی منطقه دارد. هدف از تحقیق حاضر،  ارزیابی توان اکولوژیک و تعیین تناسب اراضی برای فعالیت های کشاورزی و مرتع داری در حوضه آبخیز انارچای اردبیل در سال ۱۳۹۵ می باشد. روش بررسی: در مرحله اول با بررسی منابع و کسب استانداردها، ۱۳ معیار ارزیابی توان کشاورزی، مرتع داری مشخص گردید. در مرحله ی بعد، کلیه  لایه­ها با فرمت مشابه به سیستم اطلاعات جغرافیایی (GIS) وارد و با روش فازی استانداردسازی شدند. در ادامه، از فرایند تحلیل سلسله مراتبی (AHP) و ماتریس مقایسات دوتایی برای وزن دهی به معیارها و زیرمعیارها استفاده شد و درنهایت، کلیه لایه ها با استفاده از روش ترکیب خطی وزن دار (WLC) تلفیق شدند. یافته ها: نتایج حاصل از ارزیابی نشان داد که در مجموع، ۱۹/۸۴% از منطقه (۱۱۶۵۹ هکتار) دارای توان بسیار خوب تا ضعیف برای فعالیت کشاورزی و ۸۱/۱۵% ( ۲۱۸۹ هکتار) نیز برای مرتعداری دارای توان خوب، متوسط و ضعیف است. بحث و نتیجه گیری: نتایج کلی این تحقیق بیان گر این است که تناسب متعادلی بین پتانسیل سرزمین و کاربری فعلی برقرار نیست.  

کلمات کلیدی:
انارچای, ترکیب خطی وزن دار, تحلیل سلسله مراتبی, فازی

صفحه اختصاصی مقاله و دریافت فایل کامل: https://civilica.com/doc/1288617/