شبیه سازی عددی انتقال آلاینده های نفتی در آب زیرزمینی ناشی از نشت احتمالی مخازن بنزین موجود در انبار نفت خوی، آذربایجان غربی، ایران

Publish Year: 1398
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: Persian
View: 113

This Paper With 22 Page And PDF Format Ready To Download

  • Certificate
  • من نویسنده این مقاله هستم

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این Paper:

شناسه ملی سند علمی:

JR_ESTJ-21-2_011

تاریخ نمایه سازی: 19 مهر 1400

Abstract:

زمینه و هدف: در این مطالعه، غلظت و میزان گسترش ابر آلودگی آلاینده­های نفتی در آب زیرزمینی ناشی از نشت احتمالی مخازن بنزین موجود در انبار نفت خوی تحت سناریوهای مختلف مورد بررسی قرار گرفت. روش بررسی: بدین منظور ابتدا مدل جریان آب زیرزمینی منطقه برای حالت پایدار و ناپایدار با استفاده از بسته مدل MODFLOW-۲۰۰۰ شبیه سازی و مدل جریان واسنجی و پارامترهای هیدرولیکی آبخوان برآورد گردید. به کمک مدل انتقال MT۳DMS و با استفاده از داده­های خروجی مدل جریان، گسترش ابرآلودگی بنزن، تولوئن، اتیل بنزن، زایلن و MTBE برای ورود احتمالی آن با غلظت حداکثر از طریق نشت از مخازن انبار نفت خوی شبیه سازی گردید. به منظور پیش بینی انتقال آلاینده ها تحت شرایط مختلف، سه سناریو در نظر گرفته شد. یافته ها: نتایج مدل نشان می­دهد که ابر آلودگی MTBE در صورت تداوم نشت در طی بیست سال گسترشی برابر ۷۷۴ متر و در صورت قطع شدن نشت پس از ۳ سال در طی بیست سال حدود ۱۰۸ متر از منبع نشت آلاینده فاصله خواهد گرفت. این در حالی است که ابر آلودگی ناشی از انتشار BTEXها در صورت تداوم نشت در طی بیست سال گسترشی کم­تر از MTBE خواهند داشت. مقایسه رفتار ابر آلودگی آلاینده­های بنزن و MTBE تحت شرایط سناریو دوم (نشت به مدت سه سال) نشان داد که گسترش ابر آلودگی بنزن بعد از ده سال به ۱۲۶ متر برسد و ۵/۸ سال پس از قطع نشت، آلاینده به نزدیک­ترین چاه بهره­برداری برسد ولی گسترش ابر آلودگی MTBE در همین مدت بیش از شش برابر بوده و در طی ۵/۱ سال پس از قطع نشت، به نزدیک­ترین چاه بهره­برداری برسد که این ناشی از قابلیت انتقال بیش­تر MTBE در آب نسبت به بنزن می­باشد. بحث و نتیجه گیری: سرعت متوسط حرکت آلودگی ۵ تا ۶ سانتی متر در روز  برآورد گردید و پیش بینی می­شود که ابر آلودگی MTBE پس از شروع نشت با فاصله زمانی کم­تر از BTEXها، به اولین چاه بهره برداری برسند. در صورتی که مقدار جذب سطحی صفر در نظر گرفته شود ابر آلودگی تمام آلاینده­ها اعم از MTBE، بنزن، تولوئن، اتیل بنزن و زایلن با گذشت ده سال، مناطق شهری پایین دست منطقه مطالعاتی را آلوده خواهند کرد. بنابراین لزوم پایش مستمر نشت و حفاظت از مخازن که مهم­ترین فرآورده نفتی از نظر داشتن آلاینده­های نفتی است،  ضروری می­باشد.

Authors

عبدالرضا واعظی

دانشیارگروه علوم زمین، دانشکده علوم طبیعی، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران (مسوول مکاتبات).

وحیده عزیزان

کارشناسی ارشد هیدروژئولوژی، گروه علوم زمین، دانشکده علوم طبیعی، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران.

مراجع و منابع این Paper:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :